İsyancılara yardım için toplandılar

İsyancılara yardım için toplandılar
İsyancılara yardım için toplandılar

Büyük Orta Doğu Projesi (BOP) kapsamında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı devirmek için elele veren ABD önderliğindeki

Büyük Orta Doğu Projesi (BOP) kapsamında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı devirmek için elele veren ABD önderliğindeki Hıristiyan koalisyon ve işbirlikçileri, başarılı olamayınca yeni yöntem arayışına girdi. Bu çerçevede, Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı İstanbul’da yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, özel uçakla bu toplantıya katılmak için özel uçakla İstanbul’a geldi. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Kerry’nin yanı sıra, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, BAE, İtalya, Almanya ve Fransa’dan dışişleri bakanları ve üst düzey yetkililer ile Suriyeli isyancıların temsilcileri katıldı. Davutoğlu, Adile Sultan Sarayı’ndaki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Kerry’nin İstanbul’a gerçekleştirdiği son ziyarette, bu toplantıya karar verdiklerini belirtti.  Grubun daha önce İstanbul’da düzenlenen toplantısının Avrupa yakasında yapıldığını anımsatan Davutoğlu, katılımcıları bu kez Asya yakasındaki tarihi bir mekanda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özellikle Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal’a kızının nişanı olmasına rağmen toplantıya katılımından dolayı teşekkür eden Davutoğlu, El Faysal’ın “kendi ailesini bırakarak bu aile toplantısına” katılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Toplantıda, rejim karşıtlarına para ve silah dışı yardım ele alındı. Zırhlı araçları da içeren paket, şimdiye dek Suriye’de isyancılara verilen tek seferde en büyük destek, aynı zamanda doğrudan silah yardımından önceki son aşama. Son 2 ay içinde üçüncü kez Türkiye’yi ziyaret eden Kerry “Başkan Obama, bana gidip bunu uygulamam ve değiştirmem için yollar bulma talimatı verdi. Başkan Esad’ın hesaplarını değiştirmek zorundayız” demişti.

 


AB’den de destek

 


AB Dışişleri Bakanları, isyancılara destek için Suriye’ye petrol ambargosunu gevşetmeye hazırlanıyor. Diplomatik kaynaklar, gelecek hafta Lüksemburg’da toplanacak dışişleri bakanlarının, Esed rejimi için ambargoyu sürdürürken, Suriye muhalefetinden petrol ithaline yeşil ışık yakacağını belirtti.