Alkol ve sigaranın baş düşmanı. Bu besinler mutlaka tüketin

Alkol ve sigaranın baş düşmanı. Bu besinler mutlaka tüketin
İçindeki sayısız zehirli madde ile insan sağlığını tehdit eden sigara ve alkol tüketimi, serbest oksijen radikallerinin düzeyinin artmasına neden olur sigara veya alkol bağımlılığından vazgeçemeyenler zararı mümkün olduğunca aza indirgemek için hangi besinleri tüketmeliler? Bu besinler, sigara ve alkolün zararlarını nasıl temizliyor? İşte sigara ve alkolün zararlarını en aza indiren besinler

İnsan sağlığına doğrudan etki eden sigara ve alkolün zararlarından  bol sebze ve meyve tüketerek kurtulabilirsiniz.  Aynı zamanda alkol de vitamin ve mineral emilimini olumsuz etkiler. Özellikle B grubu vitaminlerinin eksikliği sıkça görülür. Bu nedenle yulaf, tam buğday ekmeği gibi B1 vitamini; ceviz, keten tohumu, tahin gibi B6 vitamini; et, süt, peynir gibi B12 vitamini kaynaklarına da yer verilmeli. İşte alkol ve sigaranın zararlarına karşı tüketilmesi gereken besinler...

ENGİNAR 

İçeriğindeki ciarin adlı madde sayesinde alkolün karaciğer üzerinde yarattığı tahribattan karaciğeri korumaya yardımcı olur.

KEÇİBOYNUZU 

Akciğeri temizleyerek sigaranın akciğerler üzerindeki zararlı etkisini azaltır.

ZERDEÇAL 

İçeriğindeki kurkumin karaciğeri alkolün verdiği hasara karşı korur.

ZENCEFİL 

Akciğerlerin nikotinden temizlenmesini sağlar ve aynı zamanda sigara içme isteğini azaltır.

SU

Sigaranın içeriğindeki nitrik oksit, hidrokarbonlar, aldehidler, fenollar, kinon ve semikinon gibi radikalleri ve alkolü vücuttan uzaklaştırmada en etkili silah sudur. Bu nedenle günde en az 2-5,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

KİVİ 

Günlük C vitamini gereksinimi yetişkin erkeklerde 90 mg, kadınlarda ise 75 mg’dır. Sigara içenlerde ihtiyaç artığı için 35 mg ek yapılmalıdır.Kivi tam bir C vitamini deposu olmasıyla (1 orta boy=60 mg C vitamini) sigara içenlerin bu ihtiyacını karşılamaları için birebirdir.

-KOYU RENK ÜZÜMLER 

Sigara tüketimi ve kalp hastalıkları arasında güçlü bir ilişki vardır. liKoyu renkli üzümlerde bulunan resveratrol ise güçlü bir kalp-damar sistemi koruyucusudur.

KAYISI- GÜNKURUSU

Antioksidan özellik gösteren likopen, beta karoten, A, E vitamini içeriğiyle sigara ve alkolün neden olduğu oksidatif stres ile savaşır.

BAL KABAĞI

Antioksidan özellik gösteren A, C, E vitaminlerinden zengindir.Lutein ve zeaksantin karotenoidlerinden zengin içeriğiyle tam bir antioksidan deposu olan bal kabağı, alkol ve sigaranın zararlı etkilerinden vücudu korur.

SOĞAN VE SARIMSAK 

Önemli antioksidanlardan flavanoidler (antosiyaninler ve kuarsetin) ve alkil/alkalen sistein sülfoksitler bakımından oldukça zengin bir sebzedir.Bu sayede sigara ve alkolün neden olabileceği kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.