Almanya Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü

Almanya Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in Ankara ziyareti başladı. Steinmeier mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştükten sonra, ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

Ankara temaslarına başlayan Steinmeier’in ilk durağı Dışişleri Bakanlığı oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun makamında gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Önemli açıklamaların yapıldığı toplantının en dikkat çeken bölümü Çavuşoğlu’nun, “AB ülkelerinin Türkiye’yi aşağılayıcı tavırlarından bıktık” sözleri oldu. Steinmeier konuyla ilgili olarak, “Ben Türkiye ile AB müzakerelerinin sonlanmasına karşıyım” dedi.

Öte yandan Çavuşoğlu, “Almanya’da 4 bin 500 PKK’lı hakkında dava varsa 4 bin 500 terörist var demektir” derken Steinmeier bu sözlere, “Türk mevkidaşımın bahsettiği PKK’lılar hakkında Almanya’da 4 binin üzerinde dava olduğu konusunda bilgi sahibi değilim” diye cevap verdi ve ekledi: “Biz her türlü teröröre karşıyız. Siyasi mücadele için PKK’nın silahlarını teslim etmesi lazım.”

İLİŞKİLER NEDEN GERİLDİ

Almanya ile Türkiye’nin ilişkileri son dönemde oldukça gergin ilerliyor. İlk olarak 1915 Olaylarını Alman Parlamentosu’nun ‘soykırım’ olarak tanıması Türkiye’nin büyük tepkisini çekti. Buna karşılık olarak Alman vekillerin İncirlik üssünü ziyaretine uzun süre izin verilmedi.

İki ülkenin ilişkilerinde pürüzlere sorun olan diğer konular ise Almanya'nın PKK ile mücadelede daha sert adımlar atmaması ve FETÖ’nün ülkedeki faaliyetlerinin üzerine gitmesi.

Almanya'da bugüne kadar PKK şüphelileri hakkında yaklaşık 4 bin 500 soruşturma açıldığını belirten yetkililer, bunların büyük bölümünün sonuçsuz kaldığını söylüyor.

PKK'nın özellikle gelir kaynaklarının yarısından fazlasını Almanya'da topladığını ifade eden Ankara, örgütün finansman kaynakları ve ayrıca propaganda faaliyetlerine karşı daha etkili önlem alınması beklentisini yineliyor.

Ankara ile Berlin arasında büyük gerginliğe yol açan bir diğer konu ise Gülen hareketinin Almanya'daki faaliyetleri.

Türkiye Almanya'nın FETÖ örgütünün ülkedeki faaliyetlerini mercek altına almasını, özellikle mali kaynaklarının üzerine gitmesini talep ediyor.Ankara ayrıca, haklarında yakalama kararı bulunan, FETÖ’yle bağlantılı isimlerin iade edilmesini, iltica başvurusunda bulunanların başvurularının kabul edilmemesini istiyor.

15 TEMMUZ SONRASI İLK ZİYARET

Steinmeier'in, programın uyması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesinin beklendiği kaydedildi.

Alman Bakan ayrıca, muhalefetteki siyasi partililerin üst düzey yetkilileri ve sivil toplum temsilcileriyle de görüşecek.

Almanya Dışişleri Bakanı'nın Ankara ziyareti, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'ye yapacağı ilk ziyaret olması nedeniyle de ayrı önem taşıyor.

Diplomatik kaynaklar ziyaretin çok daha önce yapılmak istendiğini ancak tarafların programlarının uyuşmaması nedeniyle gecikme olduğunu ifade ediyor.

Ankara, darbe girişiminin ardından Avrupa ülkelerini, Türkiye ile güçlü bir dayanışma göstermemekle eleştirmişti.

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLDU

Almanya’da 12 Şubat 2017’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması için Steinmeier’in ismi üzerinde anlaşıldı.

Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) haftalar süren görüşmelerin ardından pazartesi günü Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un halefi olarak Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i kabul ettiklerini açıklamıştı.