Almanya’dan Çin’e Uygur Türkleri çağrısı

Almanya’dan Çin’e Uygur Türkleri çağrısı
Doğu Türkistan’da yaşayan milyonlarca Uygur Türkü’ne zulmeden Çin yönetimine Almanya’dan tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Çin insan hakları konusundaki uluslararası yükümlülüklerine uymalı” dedi.

Almanya’dan Çin yönetimine Uygur Türkleri için çağrı geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Uygur Türklerine zulmeden Çin yönetimine “Çin insan hakları konusundaki uluslararası yükümlülüklerine uymalı” dedi. Maas ayrıca Pekin yönetiminin , Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri ile birlikte bağımsız gözlemcilerin Doğu Türkistan’a girmesine izin vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Bakan Maas, "Eğer gerçekten yüzbinlerce Uygur kamplarda zorla tutuluyorsa, uluslararası toplum bunu görmezden gelemez” şekline konuştu.

Bakan Maas, Süddeutsche Zeitung'a yaptığı konuyla ilgili açıklamada da, "insan haklarının müzakere edilemez ve evrensel” olduğunu vurgulayarak, Çin tarafı ile görüşmelerde insan haklarının nasıl daha iyi korunabileceği konusunu gündeme getirdiğini ifade etti. Pekin'e yaptığı son ziyarette de Sincan bölgesindeki durumu açıklıkla gündeme getirdiğini belirten Maas, insan haklarının durumunun iyileştirilmesini istediğini söyledi.

BASINA SIZAN BELGELER

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsuyumu'na (ICIJ) sızdırılan Çin Komünist Partisi'ne ait belgeler, Doğu Türkistan’daki  Uygur Türklerine yönelik muameleyi ortaya koyuyor. Bu belgelere göre, yaklaşık bir milyon Uygur Türkü kendi istekleri dışında kamplarda tutuluyor. 2017 ve 2018 yılına ait belgeler, kampların nasıl yönetileceğine dair talimatlar, kamplarda tutulanların gözetlenmesi sonucu elde edilmiş verilerle ilgili beyanlar ve bir Uygur Türküne yönelik kararı içeriyor. Belgeler, kampta tutulanların tuvalete gitmelerinden, uyumalarına, aldıkları derslere kadar nasıl gözetlendiklerini ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra cezalandırma ve ödüllendirme için "puan sistemi” uygulandığı belirtiliyor.