Almanya’dan idam referandumu açıklaması

Almanya’dan idam referandumu açıklaması
Sosyal Demokratların başbakan adayı Martin Schulz, Türkiye'de idam cezasını geri getirmek amacıyla düzenlenecek bir referandum için Almanya'da oy kullanılamayacağını söyledi.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın idam cezasını geri getirmek için bir referandum düzenlemesi durumunda Almanya’da yaşayan Türklerin oy kullanmasının ihtimal dışı olduğunu söyledi.

Haftalık haber dergisi Spiegel’e konuşan Schulz, “Türk hükümeti idam cezasını yeniden uygulamak için gerçekten bir referandum düzenlerse, şunu açıkça söylemek gerekiyor: Almanya’da yaşayan Türkler için bu tür bir oylama düzenlenemez” dedi.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığı habere göre Schulz, “Değerlerimize ve anayasamıza aykırı bir konuda Almanya’da oylama yapılmasına izin veremeyiz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Schulz bu konuda Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile de aynı görüşte olduklarını söyledi. Gabriel, idam cezasının Almanya’nın kırmızı çizgisi olduğunu söylemiş, idam cezasının geri gelmesi durumunda

Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin kesileceğini söylemişti.

MECLİS UZMANLARI RAPOR HAZIRLADI

Alman Federal Meclisi’nin bu konuda yasal incelemelere başladığı da basına yansımıştı. Saarbrücker Zeitung, Federal Meclis’in hukuk uzmanlarının bir rapor hazırladığını ve rapora göre Alman hükümetinin idam cezasına ilişkin bir referandumu yasal olarak engelleme imkanına sahip olduğunu yazmıştı.

Yasal düzenlemelere göre başka bir ülkedeki referandum için Almanya’da da sandık açılması Alman hükümetinin iznine bağlı. Raporu hazırlayan uzmanlar, hükümetin “anayasaya ve devletler hukuku standartlarına uygun olması durumunda izin verebileceğine” işaret ediyor.

İlgili Haberler