Amatör gökbilimciler keşfetti! Güneşe yakın tam 100 cüce

Amatör gökbilimciler keşfetti! Güneşe yakın tam 100 cüce
100 bin amatör gökbilimciyi bir araya getiren bir proje de bilim insanları, Güneş'e yakın 100 kahverengi cüce (Gök Cismi) tespit etti.

Bir amatör gökbilim projesi olan Backyard Worlds: Planet 9 kapsamında oluşturulan amatör gökbilimci ekibi, Hawaii’de bulunan W. M. Keck Gözlemevi’nin de yardımıyla kozmik ölçekte Güneş’e yakın bir konumda bulunan, 100 kahverengi cüce keşfetti.

Keck Gözlemevi’nin 'NIRES' olarak da bilinen Yakın Kızılötesi Echellette Spektrometresi'ni kullanarak, keşfedilen gök cisimlerinin sıcaklığını ve atmosferinde bulunan gazları ölçtüklerini dile getiren araştırmacılar, söz konusu keşfin güneş sistemi dışındaki gezegenlerin oluşumunu anlamaya yardımcı olabileceğini ifade etti.

SOLUK RENGE SAHİPTİRLER

Bilim adamlarına göre, kahverengi cüceler genel olarak yıldız olmayı başaramamış gök cisimleri olarak anılır. Bir gezegene göre oldukça büyük olan bu gök cisimleri; kütlelerinin ve sıcaklıklarının düşük olması, ayrıca herhangi bir nükleer reaksiyona ev sahipliği yapmamaları nedeniyle soluk bir renge sahiptir.