Amazon Ormanları'nı bekleyen büyük tehlike. Yüzlerce canlı yok olmanın eşiğinde

Amazon Ormanları'nı bekleyen büyük tehlike. Yüzlerce canlı yok olmanın eşiğinde
Dünyanın en büyük ormanı olan ve zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan Amazon yağmur ormanları için, bilim insanlarından korkutacak bir açıklama geldi. Dünyanın akciğeri olarak bilinen Amazon yağmur ormanlarının küresel ısınmayla birlikte kısa sürede dev bir savanaya dönüşebileceği açıklandı.

NTV'nin Reuters'ten derlediği haberine göre, Brezilya'da bulunan Amazon Ormanları'nda, sene başından beri meydana gelen orman yangınlarının da etkisiyle ormanın yüzde 40’ının hali hazırda çayıra dönüştüğünü ve bu nedenle bölgede yaşayan binlerce canlı türünün yok olacağını açıklandı.

gp-mtjhll0qvpyg-notqpg.jpg

OTLAK KARIŞIMA DÖNÜŞEBİLİR

Yapılan araştırmalar sonucunda, yağmur ormanlarının  yağış ve nem seviyelerindeki değişikliklere karşı oldukça hassas olduğunu belirtilerek, yangınlar ve uzun süreli kuraklıkların ağaçların kaybedilmesine ve bölgenin savan benzeri otlak karışımına dönüşebileceğine neden olacağını bildirildi.

1hstzwvtfegu4qjpx4jtdq.jpg

YAKLAŞIK YÜZDE 40'I SAVAN OLACAK

İsveç merkezli Stockholm Resilience Center tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, Amazon'un bazı kısımları, değişen iklim nedeniyle eskisinden çok daha az yağmur alıyor. Araştırmacılar, bu nedenle ormanın yaklaşık yüzde 40’ın savan olarak var olmaya devam edeceğini aktardı.

ryt0hce4que-suik8ejuew.jpg

GERİ DÖNÜŞ ÇOK ZOR

Araştırma ekibi, yağmur ormanlarının savanaya dönüş süreci başladıktan sonra geri dönüşün çok zor olacağını bildirdi. Yağmur ormanları, savanadan çok daha fazla türe yaşam alanı sağlıyor  ve atmosferden karbondioksiti emmede çok daha büyük bir rol oynuyor.

d-lgrzvde0ebcymf3autcq.jpg

BİNLERCE TÜR SONSUZA KADAR KAYBOLACAK

Makalenin ortak yazarı Ingo Fetzez,  “Artık tüm kıtalardaki yağmur ormanlarının küresel değişime çok duyarlı olduklarını ve uyum yeteneklerini hızla kaybedebileceklerini anlıyoruz. Ormanlar zarar gördüğünde iyileşmeleri uzun yıllar alacaktır. Yağmur ormanlarının tüm küresel türlerin çoğuna ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünde, binlerce türün sonsuza kadar kaybolacağını düşünülebiliriz” ifadelerini kullandı.

rgmgvjdgak2kw6zoxqsh-w.jpg

YAĞIŞ SEVİYELERİ DE DÜŞER 

Araştırmanın baş yazarı Arie Staal ise yağmur ormanlarının ekolojisinin, doğru iklimde kendi kendine devam eden yağışlarını etkili bir şekilde üretmelerine rağmen, yanlış koşullarda kurumaya eğilimli olduklarını açıkladı. Staal, “Ormanlar kendi yağmurlarını yaratır, çünkü yapraklar su buharı verir ve bu yağmur daha rüzgarla birlikte düşer. Yağış, daha fazla ormana yol açan daha az yangın anlamına gelir. Ancak geniş yağmur ormanı alanları kaybedilirse, bölgedeki yağış seviyeleri de buna göre düşer” diye konuştu.

sn0uasrh8ema02h-wjne3q.jpg