Anderson Dönüşü nedir. Tek dönüş hangi durumda kullanılır

Anderson Dönüşü nedir. Tek dönüş hangi durumda kullanılır
Gemilerin dönüş tekniklerinden olan Anderson dönüşü, gemiden birisi düştüğü zaman duruma göre kullanılan bir dönüştür. Peki, Anderson Dönüşü nedir? Tek dönüş nedir? İşte Anderson dönüşü hakkındaki tüm detaylar…

Anderson dönüşü (tek dönüş), Dümen kazazedenin düştüğü tarafa doğru alabanda basılır. İlk rotadan 250 derece sapınca dümen ortalanır ve durma manevrasına başlanır.

ANDERSON DÖNÜŞÜ NEDİR?

Acil bir hareket durumunda, sadece kazazedenin tarafına olmak üzere dümen alabandaya basılır. İlk rotadan 250° saptıktan sonra dümen ortalanarak durma manevrasına başlamak için makine stop edilir.

Bu dönüş:

  • En hızlı metottur.
  • Çabuk dönebilen gemiler için uygundur.
  • Genellikle makinesi güçlü olan gemiler tarafından kullanılır.
  • Tek pervaneli gemiler için bu dönüş çok zordur.
  • Kazazedeye yaklaşımı düz olmadığı için de zordur.

ANDERSON DÖNÜŞÜ NE ZAMAN KULLANILIR?

Denize düşen kişi köprü üstünden görülmüş ve derhal kurtarma operasyonu başlatılmış olan durumdur. Denize düşen kişi görülmektedir ve en uygun kurtarma manevrası için dümen uygun tarafa alabanda basılır. Böyle bir durumda geminin kıç tarafını denize düşen kişiden uzaklaştırmak için dümen denize düşen kişinin düştüğü tarafa basılmalıdır. Işıklı ve duman kandilli bir can simidi, kişinin düştüğü taraftan suya atılarak denize düşen kişinin tutunması sağlanır. Ayrıca kurtarma manevrasında denize düşen kişinin yerinin belli olması sağlanır.

Bu durum için en uygun dönüş, gemiyi kaza yerine en hızlı şekilde götürecek olan tek dönüş (Anderson Dönüş)dür.