Android’lerdeki ısınma sorununun sebebi nedir? Beklenen açıklama geldi

Android’lerdeki ısınma sorununun sebebi nedir? Beklenen açıklama geldi
Android telefonlarında oluşan ısınma sorunundan şikayet edenler için açıklama yapıldı. Samsung ve Qualcomm'a çip sağlayan Arm şirketinin tasarımlarından kaynaklandığı belirtildi.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; kullanıcılar tarafından son dönemde akıllı telefonda ‘bilinçli yavaşlatma’ olduğu düşünüldü. Akıllı telefon üreticileri bu konu hakkında suçlandı. Bu sorunun perde arkasında ise çok daha farklı nedenler yatıyor olabilir.

Akıllı telefon üreticileri yaptığı açıklama ile telefonların aşırı ısınmasını önlemek için bilinçli yavaşlatma yaptığını kabul etmişlerdi. Bu durum her ne kadar çok sinir bozucu görünse de, tek sorumlu sadece akıllı telefon üreticileri olmayabilir.

Son gelen raporlara göre, sorun Samsung ve Qualcomm‘un amiral gemisi işlemcilerinin merkezindeki firma Arm‘dan kaynaklanıyor. Qualcomm ve Samsung, şuanda Arm’ın en büyük iki müşterisi konumunda. İki dev şirket kendi Snapdragon ve Exynos işlemcilerinde Arm’ın tasarımlarını kullanıyor.

Uzmanlar, Arm‘ın en son tasarımlarında sorunlar olabileceği üzerinde duruyor. Samsung’un çipleri ve TSMC tarafından Qualcomm için yapılanlar aynı sorunları yaşıyor. Farklı şirketler tarafından üretilen çiplerin aynı soru yaşamasıyla Arm şirketi hedef tahtasına konulmuş durumda.

APPLE BU DURUMDAN NASIL ETKİLENMEDİ?

İlginç bir şekilde, Apple’ın çipleri de Arm tarafından tasarlanmalarına rağmen durumdan olumsuz etkilenmemiş görünüyor. Sektör uzmanları bunun nedeni olarak Apple ve Arm’ın iOS kullanımı için işlemcileri daha uygun hale getirebilmelerini gösteriyor.

Apple ve Arm’ın çipleri sadece A serisi veya M1 ile optimize etmesi yeterli oluyor. Buna karşılık, Samsung ve Qualcomm çipleri çeşitli cihaz üreticileri ve Android sürümleriyle çalışmasını sağlamak zorunda oldukları için en uygun şekilde optimize edilememiş olabilir.

Qualcomm ve Samsung bu sorunu çözmek için çalışmalara başladı. Umarız bu sorun yakın zamanda çözüme kavuşur aksi takdirde aşırı ısınma ve ‘bilinçli yavaşlatma’ işleminin kapsamı genişleyebilir.

İlgili Haberler