Ankara’da koronadan ölenler hakkında flaş gelişme

Ankara’da koronadan ölenler hakkında flaş gelişme
Ankara’da daha önce korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların Ortaköy Mezarlığına defnedileceği belirtilmişti. Alınan son karar ile salgın nedeniyle vefat eden vatandaşların herhangi bir mezarlığa gömülebileceği belirtildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Covid-19 sebebiyle kaybettikleri yakınlarının mezarı başında konuştuğumuz kişiler, karantinada oldukları için yakınlarının cenazesine katılamadıklarını söyleyerek yas tutuyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Valiliği yetkilileri de vatandaşların mükerrer defin ya da diğer talepleri halinde Covid-19 kaynaklı cenazelerin kentteki herhangi bir mezarlığa defnedilebildiğini doğruluyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentte artan vaka ve ölüm sayısından dolayı yoğunluk yaşandığını ancak "ekip sayısı yeterli olduğu için" herhangi bir sorun yaşanmadığını aktarıyor.

Öte yandan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından 1 Haziran tarihinde güncellenerek yeniden yayımlanan "COVID-19 Morg ve Defin Hizmetleri" rehberinde, Covid-19 kaynaklı ölümlerde özel bir mezarlığa gerek duyulmadan, defin yerine kireç serpilmesi gibi bir tedbire gerek olmadan normal mezarlık alanına defin gerçekleştirilebileceği ifade ediliyor.

Ortaköy Mezarlığı'nda görev yapan ve kamu görevlisi Kasım ayı itibarıyla Ankara'da her gün yaklaşık 50 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini, bu sayının Mart-Nisan aylarının çok üstünde olduğunu belirterek, salgın başladığından bu yana Ortaköy Mezarlığı'na Covid-19 kaynaklı hayatını kaybeden 950 kişinin defnedildiğini aktarıyor.

Ortaköy Mezarlığı'nda Covid-19 kaynaklı ölümler için ayrılmış özel bir alan bulunuyor ancak yetkili son iki aydır uygulamada "esnekliğe" gidildiğini ve isteyen vatandaşların cenazesini kentteki başka bir mezarlığa götürebildiğini anlatıyor.