Ankara'da yolsuzluklar ortaya çıkarsa neler olur?

31 Mart seçimleri için geri sayım sürerken, Ankara'dan sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen anket firmalarının yayınladıkları sonuçlar sonrasında, AK Parti'den yeni hamleler geliyor.

Son iddia ise oldukça çarpıcı. Konunun detaylarına inmeden önce, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'na yönelik hakaret ve saldırı girişimlerinin epey bir ses getirdiğini hatırlatalım. Hükümete yakın medya ve sosyal medya hesapları, eş zamanlı olarak bu hakaretleri "Vatandaştan İmamoğlu'na tepki" şeklinde yayınlandı. Hâlâ da yayınlanmaya devam ediliyor. Muhalefet cephesi ise konuyu "planlı provokasyon" olarak değerlendiriyor.

Şimdi iddiamıza dönelim.

İstanbul'da yaşanan hadiselerin benzerlerinin Ankara'da yaşanabileceği konuşuluyor. İddiaya göre, Mansur Yavaş'ın etkinlik yapacağı salona ya da alana girecek kişiler, Yavaş'a aniden tepki gösterecekler. Bu tepkinin hemen ardından tıpkı İmamoğlu olayında yaşandığı gibi hükümete yakın medya organları ve sosyal medya hesapları devreye girerek, "Vatandaşlar, Yavaş'a tepki gösteriyor" haberleri yapılmaya başlanacak. 

Konuyla ilgili olarak Ankara'da belediyeye bağlı bir güvenlik firmasının çalışanlarının kullanılmak istendiği gelen bilgiler arasında.

Gökçek'e "ekranlara çıkma "talimatı

Mehmet Özhaseki'nin adaylığına ilk günden bu yana karşı çıkan Melih Gökçek, aniden Mansur Yavaş karşıtı bir çıkış yaptı. Kendisini görevden alan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a övgüler düzüp, partisinin yanında olduğunu söyledi. Yavaş'a çeşitli suçlamalar yöneltti.

Peki, ne olmuştu da Gökçek aniden fikir değiştirip, kendi televizyonu ve tanıdığı gazeteciler üzerinden yayınlar yaptırarak karşı atağa geçmişti?

Cevabı çok zor değil aslında. Kamuoyuna açıklanan anket sonuçları Gökçek'e de gidiyor. Her yeni ankette Yavaş'ın puanının yükseldiği görülüyor. Bu tablo Gökçek'te önemli bir korkuyu tetiklemiş olabilir.

Düşünün... Kendi partisinin zamanında en önemli isimlerinden biri olan Bülent Arınç, Gökçek'in Ankara'da birçok yolsuzluk yaptığını ve birçok araziyi "parsel parsel" FETÖ'ye verdiğini söylemişti.

Arınç'ın sözlerini tekrar hatırlatmakta fayda var: "ABD'ye, olimpiyatlarına giden benim. Hizmetlerin ne kadar iyi olduğunu anlatan benim. Gizlemedim ki. Gökçek bunlardan fazlasını yapmıştır. Seçimlerde oy isterken bu yapının kucağında oturmuştur. Bu yapıya Ankara'yı parsel parsel satmıştır. Yurt yerleri vermiştir. Zengin iş adamlarına okullar satmıştır. İmar planlarında değişiklikler yapmıştır. 30 Mart seçimlerine kadar bu ağzından bu yapıyla ilgili bir tek kötü cümle çıkmamıştır."

Bunu söyleyen kişi dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç. Peki hukukun olduğu, adaletin tesis edildiği bir ülkede böyle bir gelişme karşısında ne yapılır? Arınç'ın iddiaları resmî makamlar tarafından sorulur, konuyla ilgili soruşturma başlatılır. Türkiye'de birçok konu gibi adalet mekanizması da gelişmediği için bu sözler söylendiği gibi kaldı. Tek bir soruşturma bile açılmadı.

Ama şu anda işler bambaşka bir boyutta.

Ankara'daki seçimleri Mansur Yavaş'ın kazanması durumunda olacakları düşünebiliyor musunuz?

Belediyenin geçmişte yaptığı tüm ihaleler, arazi satışları, ödemeler, tapu değişiklikleri, satışlar, personel giderleri, para hareketleri, gelir-gider dengeleri… Bunların tamamı tek tek ortaya dökülecek. Savcılar, hakimler harekete geçmese bile!

İşte bu ihtimaller zinciri Gökçek'i ve AK Parti'yi son derece rahatsız ediyor. Çünkü ne kadar talimat verilirse verilsin, ortaya çıkacak bilgiler ışığında yargılama süreçleri başlayabilir.

Gökçek'in ani bir kararla karşı atağa geçmesinin arka planında da bu yatıyor olabilir.

Ama Gökçek'in yöntemlerinin toplumda ne denli karşılık bulduğu tartışma konusu. Bu durum AK Parti içinde de rahatsızlık yaratmış olacak ki Gökçek'in propagandalarına son verildi.

Örneğin 2 Şubat 2019 tarihinde 21.00'da canlı yayın yapacak olan Gökçek ekranlara çıkmadı, herhangi bir açıklama da yapılmadı. Oysa Beyaz TV günlerce "Gökçek'ten bomba açıklamalar" şeklinde programın duyurusunu yapmıştı.

Gökçek bir anda geriye çekildi.

Bu gelişme karşısında Gökçek nasıl bir tavır takınacak merak konusu. Daha önceki yerel seçimlerde "Gökçek gidecek, sol gelecek" diye Ankara'nın birçok yerine korsan ilanlar astırılmıştı AK Parti tarafından.

Aynısı olmasa bile benzeri hamleler mutlaka gelecektir.

Ankara'da seçim heyecanı daha yeni başlıyor.

Yazarın Diğer Yazıları