12 Eylül öncesi gibi. Dev market zinciri zamsız çayları raflardan ışık hızıyla toplattı

12 Eylül öncesi gibi. Dev market zinciri zamsız çayları raflardan ışık hızıyla toplattı
12 Eylül öncesi zam gelecek olan ürünleri market ve bakkal raflardan kaldırıp zamlandıktan sonra satarak karlara kar katıyordu. 42 yıl sonra benzer olay Ankara'da yaşandı. Çaya yapılacak yüzde 43.71 oranından önce market zinciri çalışanına zamsız çayları raflardan toplattı.

Yüzde 43.71 zam yapılacak

12 Eylül 1980 tarihinde uygulanan ambargolar nedeniyle vatandaşlar, özellikle şeker, yağ, tüpgaz gibi ürünleri bulmakta zorlanıyordu. Bu ürünlere de sürekli zam üstüne zam yapılıyordu. Market ve bakkal bu ürünleri tek başına satmıyor, yanında ya zeytin ya da peynir almayı şart koşuyordu.

Ürünlere zam yapılacağı haberi yayılınca da market ve bakkallar raflardan ürünleri toplayıp depolarına kaldırıyordu. Zamdan sonra ise bu ürünleri satarak karlarına kar katıyorlardı. 

Bu olayın hafızalarımızda canlanmasına dev zincir marketin Ankara''daki şubesinde bir çalışana toplatılan zamsız çayların kameraya kayıt edilmesi neden oldu.  

Çaykur, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın yaş çay alım fiyatını desteklemelerle birlikte 7 TL olarak açıklamasının üzerinden 2 gün geçmeden kuru çay fiyatına zam yaptı. Çaydaki fiyat artışı yüzde 43.71 olurken, uyanıklar bunu da fırsata çevirdi. Ankara''da çekilen bir görüntüde, zincir markette görevlinin çayları daha sonra zamlı fiyattan satmak için raflarda topladığı görülüyor.

Çaykur, 2022 ürünü yaş çay alım fiyatının yüzde 76 artışla kiloda 6,70 lira ve kilogramda 30 kuruş destek priminin açıklanmasının ardından çaya zam yaptı. Çaykur, çaya ortalama yüzde 43.71 oranında zam yaparken, yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi.

İlgili Haberler