Metruk binaları yıkarak Suriyeli göçmenleri durdurma formülü

Metruk binaları yıkarak Suriyeli göçmenleri durdurma formülü
Ankara iki hafta önce göçmenler için geçici koruma kaydına kapatıldı ve başka illerde kayıtlı olup fiilen başkentte ikamet eden Suriyelilerin, kayıtlı olduğu illere geri gönderileceği açıklandı.

Bu kararın ardından, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bazı mahallelerdeki evlerin yıkımına başlandı.

ÜLKELERİNE DEĞİL KAYITLI OLDUKLARI İLLERE GÖNDERİLECEKLER

BBC Türkçe''nin haberine göre 2 Eylül''de Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Ankara''da "göç, uyuşturucu ve asayiş olaylarına kaynaklık eden metruk binalar ve bu binalarda ikamet eden yabancıların tespit edilerek evlerinin yıkılacağı" ve "söz konusu yabancıların kayıtlı oldukları illere gönderileceği" belirtildi.

Bu karar, Altındağ ilçesindeki Battalgazi Mahallesi''nde bir grup Suriyeli göçmen ve Türkiyeli genç arasında çıkan kavga sonucu 18 yaşındaki Emirhan Yalçın''ın bıçaklanarak hayatını kaybetmesinin ardından mahallede yaşanan olayların bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi''nin (İGAM) Keçiören''deki Mülteci Bilgilendirme ve Destekleme Merkezi''nde görüştüğümüz uzmanlar, Altındağ gibi belli başlı mahallelerde yoğunlaşan Suriyelilerin farklı illere ve ilçelere dağıtılmasının hedeflendiğini söylüyor.

Aslında Ankara, Türkiye''de göçmenlerin şehrin nüfusuna oranla en yoğun yaşadığı ilk 10 kent arasında bile değil.

 

BBC Türkçe''nin konuştuğu göçmenlerin kimisi evinin 24 saat içerisinde yıkılacağına dair bildirim aldığını, kimisi ise kapısında bir anda yıkım ekiplerini gördüğünü söylüyor.

Keçiören''de yaşayan Koula ve ailesi de Adana''da kayıtlı olmalarına rağmen, iş bulabilmek amacıyla Ankara''ya taşındıklarını söylüyor.
Sekiz kişilik ailenin yaşadığı evin önünde bizi çok sayıda üst üste koyulan kâğıt ve plastik atık çuvalları karşılıyor. Ailenin eve para getiren tek bireyi olan baba, sokaklarda atık toplayıcılığı yapıyor:
"Adana''da göçmenlerden ev kiralarını aylık değil, bir yıllık istedikleri için ev bulamıyorduk. Orada iş imkanları kısıtlı olduğu için Ankara''ya geldik. Burada da bize iş yok ama en azından kiramızı aylık olarak ödüyoruz.
"Mahallemize birkaç kez polis geldi ama henüz bizim evimize uğramadılar. Her an kapımızı çalacakları ve bizi Adana''ya gönderecekleri korkusuyla yaşıyoruz. Ankara''dan taşınmak istemediğimiz için polisten saklanarak yaşamamız gerekiyor."

Ankara''da kayıtsız oldukları için devletin sağladığı sosyal yardımlardan da faydalanamadıklarını anlatan Koula, en büyüğü 12 yaşında olan dört çocuğunun, kayıtsız oldukları için 2 yıldır okula gidemediğini söylüyor.

Kocasının atık toplayıcılığı ile ayda en fazla 2 bin TL kazanabildiğini, 430 TL kira verdiklerini ama "en azından aylık olarak" ödediklerini söyleyen Koula, bu sebeple Ankara''dan ayrılamayacaklarını düşünüyor.

Koula''nın tek korkusu ise kayıtsız yaşadıklarının tespit edilmesi değil.

Tıpkı Altındağ''da olduğu gibi bu mahallede de evlerin çok eski gecekondulardan oluştuğunu ve evlerinin yıkılmasından korktuğunu söylüyor.

İlgili Haberler