Ankara'daki Üçlü Zirve ardından ortak açıklama

Ankara'daki Üçlü Zirve ardından ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhani ve Putin ile 3'lü Zirve sonrası basın açıklaması yaptı. Erdoğan yaptığı açıklamada ABD ile devam eden harekatta iki hafta içinde istenilen çizgiye varılamazsa "Kendi harekat planımızı devreye sokacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çankaya Köşkü'ndeki Üçlü Zirve Toplantısı kapsamında ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Suriye'nin siyasi birliği ile toprak bütünlüğünün muhafazası, sahada sükunetin korunması, ihtilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulunması noktasında tam bir mutabakat içindeyiz" dedi.

Erdoğan toplantı sonrası yaptığı açıklamada güvenli bölge konusuna değindi. Erdoğan, ABD ile devam eden ortak harekatta iki hafta içerisinde istenilen çizgiye varılmazsa, Türkiye'nin kendi harekat planını devreye sokacağı ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle:

"Suriye için önemli kararlar aldık. Suriye’nin toprak bütünlüğü için ortak görüşteyiz. Nisan ayından buyana İdlib’e yönelik operasyonlardan hayatını kaybeden sivillerin sayısı 1000’e yükseldi.

Sınırdaki 4 milyon insanı etkileyecek yeni bir vahim tabloya izin veremeyiz.

Üçlü Zirve toplantısında Suriye’de Anayasa Komitesinin çalışmalarına bir an önce başlamasını sağlamayı kararlaştırdık.

Suriye’nin istikbali için en büyük tehdit kaynağı PKK ve onun uzantısı olan YPG/PYD’dir. Bu ülkedeki PKK/PYD varlığı devam ettikçe ne Suriye ne de bölgemiz huzura kavuşabilir.

Barış koridoru konusunda ABD ile 2 hafta içinde anlaşamazsak kendi harekat planımızı uygulayacağız.

Suriye sınırımız boyunca bir terör oluşumuna rıza göstermeyeceğimizi ifade ettim.Nihai hedefimiz Suriye’nin kuzeyinde bir barış koridoru tesis ederek, ülkenin bölünmesini engellemektir. Artık Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü bir şekilde geri dönüşlerine yoğunlaşmamız gerekiyor.

Fırat’ın doğusundaki barış koridoru mülteciler için de korunaklı bir liman olacaktır. Ülkemize sığınan en az 2 milyon Suriyeli kardeşimizin bu bölgeye yerleştirilebileceğini düşünüyoruz.

Geri dönecek Suriyeliler için yeni yerleşim alanları inşa edilmesi mümkündür. Türkiye olarak bu konuda her sorumluluğu almaya hazırız."