Anket adı altında algı yönetimi

Anket adı altında algı yönetimi
Yerel seçim öncesi bir araştırma şirketinden aranıyormuş algısı yaratılarak yapılan sözde ankette HDP'nin CHP ve İYİ Parti ile birlikte aynı ittifak içine gösterilmesi dikkat çekti.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Yerel seçim öncesinde araştırma şirketi gibi vatandaşları arayan kimliği belirsiz bir numaradan anket algısı yapılması dikkat çekti. Kimliği belirsiz numaradan yapılan yüz binlerce çağrıda HDP'nin CHP ve İYİ Parti ile yerel seçimde iş birliği yaptığı algısı yapmaya çalıştığı ortaya çıktı. 

(0212) 825 04 72 numaralı telefondan aranan vatandaşlar bir ses kaydı ile karşılaşıyor. “Siyasal araştırmamıza hoş geldiniz” şeklinde başlayan sözde araştırmada, vatandaşların hangi ittifak için oy verecekleri soruluyor. Tek sorunun sorulduğu sözde ankette, Cumhur İttifakı için AKP ve MHP gösterilirken, Millet İttifakı içinde ise CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi gösteriliyor. Ses kaydında, vatandaşlardan, Cumhur İttifakı için 1’i, Millet İttifakı için 2’yi tuşlamaları isteniyor. 

Geçtiğimiz ay bir anket şirketinin vatandaşlara, “HDP-İYİ Parti-CHP İttifakına oy vermeyi düşünüyor musunuz?" şeklinde soru sorması tartışma yaratmıştı. İYİ Parti, konu ile ilgili suç duyusunda bulunulduğunu açıklamıştı.

İlgili Haberler