Google Play, App Store’a benzedi

Google Play, App Store’a benzedi
Mağazayı daha güvenli bir yer haline getirmek isteyen Google, Play Store için gizlilik ve güvenlik bölümü hayata geçirecek.

Google Play, App Store’a benzedi

Uygulama mağazasını akıllı telefon sahipleri için daha güvenli bir ortam haline getirmek için çalışan Apple, iOS 14 ile App Store’a “Uygulama Gizliliği” adı verilen bir bölüm eklemişti. Burada bir uygulamanın, iPhone kullanıcılarından ne tür veriler topladığı ve bunları nasıl, hangi amaçlarla depoladığına yönelik bilgiler yer alıyor.

iOS ve iPadOS geliştiricilerinin App Store’a eklediği gizlilik bilgileri sayesinde uygulamaların sizin hakkınızda nelerden haberinin olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. Böylelikle hoşunuza gitmeyen durumlar olduğunda haberdar olup cihazınızdan kaldırma şansınız oluyor. Benzer bir özelliği Google, Play Store için de hayata geçireceğini duyurdu.

UYGULAMALARIN TOPLADIĞI VERİLERDE NETLİK

Google’ın yaptığı açıklamaya göre, Play Store içerisinde yeni bir “Veri gizliliği ve güvenliği” bölümü eklenecek. Burada telefonunuza yükleyeceğiniz Android uygulamalarıyla ilgili çok kritik detaylara ulaşacaksınız. Aplikasyonların cihazınıza kurulduktan sonra ne tür bilgilere eriştiği ve topladığı, bunları üçüncü taraf şirketlerle/hizmetlerle paylaşıp paylaşmadığını hatta verilerin hangi amaçla depolandığını öğreneceksiniz.

Mağazada uygulamasını yayınlayan bir geliştirici, akıllı telefonunuzdan topladığı bilgileri ne için kullandığıyla birlikte veri toplamaya gerçekten ihtiyacı olup olmadığını da detaylı bir şekilde açıklamak zorunda. Veri gizliliği ve güvenliği bölümü ek olarak, toplanan verilerin şifrelenip şifrelenmediğini ve kullanıcının verileri silme yetkisinin olup olmadığı konusunda da bilgiler verecek. Ayrıca Google’ın çocuklar ve aileler için uyguladığı politikanın ihlal edilip edilmediği de açıklanacak.

PLAY STORE GİZLİLİK ÖZELLİĞİ ÖNÜMÜZDEKİ SENE ZORUNLU OLACAK

Ekim ayından itibaren Android geliştiricileri, Google Play Console’da uygulamalarına ait gizlilik verilerini Google’a göndermeye başlayacaklar. İlk etapta değerlendirme sürecine tabi tutulacak. Nisan 2022’den itibaren ise zorunlu olacak. Uygulamalar kullanıcıdan herhangi bir veri toplamasalar dahi “Veri gizliliği ve güvenliği” bölümünde belirtmek zorunda olacaklar.

Google’ın açıklamasına göre, Nisan ayından sonra hala gizlilik politikası belirlememiş uygulamaların güncellemeleri reddedilecek veya mağazadan tamamen kaldırılacak. Konuyla alakalı olarak şirket “Güvenlik bölümlerinde doğru ve eksiksiz bilgi sağlamaktan geliştiriciler sorumludur” açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler