iPhone SE3 Türkiye fiyatı 5000 TL olacak!

iPhone SE3 Türkiye fiyatı 5000 TL olacak!
Apple Türkiye pazarını yerinden sallayacak bir hamle için hazırlanıyor. İddialara göre Mart ayında tanıtılması beklenen iPhone SE3 Türkiye fiyatı 5000 TL olacak. İşte detaylar...

Ülkemizdeki akıllı telefon fiyatları Avrupa ortalamasının hayli üzerinde.

TeknolojiOku - Akıllı telefon pazarında muazzam bir rekabet söz konusu. Fakat bu rekabet, Türkiye’de farklı bir boyuta ulaşmış durumda. Çünkü ülkemizdeki akıllı telefon fiyatları Avrupa ortalamasının hayli üzerinde. Hal böyle olunca, markaların da Türkiye pazarına karşı yaklaşımı farklı oluyor. Neden? Çünkü Türkiye pazarında güçlü ve pahalı telefonlardan ziyade, ucuz ve tatmin edici seviyedeki telefonlar talep görüyor. Bu ihtiyaca cevap veren markalar da pazar payını arttırarak zirveye yerleşiyorlar. Şu anda bu bağlamda Türkiye pazarındaki lider markanın Xiaomi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat Oppo da son dönemde gücünü önemli ölçüde arttırdı. Peki ya Apple?

Eğri oturup, doğru konuşmamız gerekirse, Apple’ın en büyük dezavantajı fiyatları diyebiliriz. Hali hazırda Apple 5000 TL bandına güncel tasarım çizgisine sahip en az iki kameralı bir iPhone modeli satsa, bir anda piyasadaki dengeleri alt üst ederdi. Bu durumu kestirmek pek de güç değil. Nitekim Apple da bunun farkına varmış durumda. Zira sızdırılan bilgiler ve ortaya atılan iddialar da bunu gösteriyor.

ABD kaynaklı bazı iddialara göre Apple, Türkiye gibi pazar payının düşük kaldığı ülkelerde yeni iPhone modeli SE3’ü yalnızca 250 dolar gibi bir fiyattan satışa sunacak. Bu da vergiler ve diğer kalemler dahil edildiğinde 5000 TL gibi bir fiyata denk gelecektir. Peki Apple neden böyle bir hamle yapacak? Aslında sorunun cevabı biraz politik diyebiliriz. Çin’in global pazardaki artan gücü sonrasında, ABD en önemli mobil telefon firması Apple’ı devreye sokmaya hazırlanıyor. Apple’ın ucuz kalemli ürünleri sayesinde, mobil iletişim tarafında ABD’nin gücü daha ağır basabilir. Elbette bunlar şimdilik tahmin ve iddialardan ibaret. Bir diğer söylem ise Apple’ın kendi metaverse yani sanal evrenini kurmak için müşteri kitlesini genişletme isteği. Yani bunu gelecek için basit bir yatırım olarak düşünebiliriz.

Elbette aklınıza şu soru gelebilir. Apple bu telefonu bazı ülkelerde ucuz, diğer ülkelerde pahalı satarsa herkes o ülkelerden almaz mı? Hemen cevaplayalım. Alırlar fakat bu cihazlar kendi ülkelerinde çalışmaz. Keza aynı kaynak bizlere ucuza satılacak olan iPhone SE3 modelinde sim lock özelliğinin de bulunacağını belirtiyor. Yani Türkiye’de satılan iPhone SE3 modelleri yalnızca Türkiye’deki operatörlerle çalışacak. En azından iddialar bu yönde.

Herşeyi bir kenara bırakırsak, bu iddiaların doğru çıkması halinde Apple’ın muazzam bir müşteri kitlesine erişeceğini söyleyebiliriz. Elbette  burada önemli nokta Apple’ın yeni SE modelini modern bir tasarımla satışa sunması. Yoksa klasik SE tasarımı 5000 TL bandından da satışa çıksa çok fazla talep görmeyebilir. En azından bizim görüşümüz bu yönde. Yine de bekleyip göreceğiz. Tekrardan dip not olarak belirtelim. Konu hakkında henüz resmi kaynaklardan bir açıklama gelmiş değil. Dolayısıyla bu iddiaların doğru olup olmadığını zaman gösterecek.