Apple CEO'su uyardı: Kullanıcılar tehlikede

Apple CEO'su uyardı: Kullanıcılar tehlikede
Apple'ın CEO'su Tim Cook Apple kullanıcılarını uyardı. sideloading için derinden endişe duyulduğunu ve bu özelliğin kullanıcıları potansiyel tehlikeler ile karşı karşıya getirme şansı olduğunu belirtti.

ShiftDelete''de yer alan bilgilere göre; IAPP Küresel Gizlilik Zirvesi’nde konuşan Apple CEO’su Tim Cook, politikacıların iOS platformuna sideloading getirmeye zorlayan çalışmalarından endişe duyduğunu söyledi. Peki Apple CEO’sunun “endişe duyduğu” sideloading neden tehlikeli?

Cook’a göre, iOS kullanıcılarının herhangi bir uygulamayı sideloading ile yüklemeye çalışması, App Store gizlilik çabalarını boşa çıkarıyor. Cook’a göre bu özellik, kullanıcıları potansiyel tehlikeler ile karşı karşıya getirme şansını artırıyor.

“Politikacılar, rekabet adına sideloading adı verilen bir süreçle App Store dışındaki uygulamaların iPhone’a yüklenmesine izin verecek adımlar atıyor. Bu, veriye aç şirketlerin gizlilik kurallarımızdan kaçınabileceği ve kullanıcılarımızı bir kez daha kendi istekleri dışında izleyebileceği anlamına geliyor.”

Cook, sideloading tehlikesini göstermek için Android‘deki kötü amaçlı yazılımların nasıl dolaştığına dikkat çekti.

“Örneğin pandeminin başlarında, fidye yazılımı bulaştırmak için Covid-19 uygulamaları gibi görünen yazılımların raporlarını gördük. Ancak bu kurbanlar iPhone kullanıcıları değildi. Çünkü korsanlar, App Store’un savunmasından yoksun olan kullanıcıları hedef aldı.”

Sideloading nedir diye merak ediyorsanız kısaca açıklayalım: Google Play ve App Store gibi mağazaların dışında üçüncü taraf sitelerden uygulama indirmeye deniyor. En basit olarak Android APK yüklemeyi örnek verebiliriz.

İlgili Haberler