Apple’a yasa dışı iş şoku: Dava açıldı

Apple’a yasa dışı iş şoku: Dava açıldı
Apple'ın temassız ödemede Pay'i rakipsiz bırakarak yasa dışı kar elde ettiği iddia edildi. Bu iddia neticesinde Apple'a dava açıldı. Apple’dan Apple Pay’le ilgili açıklama gelmedi.

Apple haksız kazanç sağladı mı

ShiftDelete’den aktarılan bilgilere göre; Apple''a haksız kazan sağladığı gerekçesiyle dava açıldı. Affinity Credit Union tarafından başlatılan soruşturmada, Apple’ın iPhone, iPad ve Watch’taki temassız ödemede haksızlık yapıldığı iddia edildi. Temassız ödemeler için Apple Pay’in birincil seçenek olarak ayarlandığını ve diğer hizmetlerin kısıtlandığı ifadeleri kullanıldı.

Davacı kurum, iOS‘ta mobil cüzdan olarak hizmet vermek için Apple’a ödeme yaptıklarını ve buna rağmen engellendiklerini söyledi. Apple’ın kendi ödeme sistemini tekel olarak kullandığını belirten Affinity Credit Union, Apple’In rakip mobil cüzdanların kullanılmasını engellediğini belirtti.

Kurum ayrıca Android kullanıcılarının temassız ödeme için Google Pay haricinde diğer hizmetleri seçebileceğini dile getirdi. Fakat iOS’taki operasyonlar olması gerektiği gibi ilerlemedi. Yine iddialara göre, bir iPhone sahibi Google Pay’i indirebilir, ancak temassız ödeme yapmak için kullanamaz.

Apple’ın harici firmaların ödemelerinden komisyon aldığı da ortaya çıktı. Affinity Credit Union, kart ihracatı yapan firmaların kredi işlemlerinde yüzde 0.15’e varan ücretler ödediğini söyledi. Bu rakam ise Apple’ın her yıl 1 milyar dolardan fazla kar elde etmesini sağladığı tespitinde ulaşıldı.

Apple’dan henüz Apple Pay’le ilgili açıklama gelmedi. Şirket, daha önceki davalarında da Apple Pay ile diğer ödeme hizmetlerini kısıtladığı iddialarını kabul etmemişti.

İlgili Haberler