Arapça İstiklal Marşı skandalı Meclis’e taşınıyor

Arapça İstiklal Marşı skandalı Meclis’e taşınıyor
Kırıkkale Üniversitesi’nde İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasına tepkiler dinmiyor. İYİ Partili ve CHP’li vekiller, olayın sistematik olduğunu belirtirken, konuyu Meclis gündemine taşıyacaklarını söylediler.

BERKAY BİGEÇ - SERKAN TALAN / YENİÇAĞ

Kırıkkale Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Dünya Arapça Günü’ etkinliğinde İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasına tepkiler dinmiyor.

Yeniçağ’a açıklamalar yapan İYİ Partili ve CHP’li vekiller, olayı “planlı bir şekilde yapılan Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığı” olarak değerlendirdiler.

İYİ Partili ve CHP’li vekiller ayrıya konuyu bütçe görüşmelerinin ardından Meclis gündemine getirmeyi planladıklarını da söylediler.

AMAÇ TOPLUMSAL KUTUPLAŞTIRMAYI HIZLANDIRMAK

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Kırıkkale Üniversitesi’nde yaşanan skandalın, toplumun hassas noktalarını kaşıyarak bir kutuplaştırma yaratmayı amaçladığının altını çizdi. CHP’li Yeşil, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Şeri hukuk kurallarını bu ülkede yaygınlaştırmak için adım adım bu tür uygulamalarla insanları alıştırıyorlar. Bir tarafta öğrenciler vasıtasıyla, bir tarafta Diyanet ile, bir tarafta başka kurumlarla yapmaya çalışıyorlar. Bu, toplumun en hassas noktalarından biri. Biz toplumun hassas noktalarını kaşıyarak değil, toplumun gerçekleriyle hareket ederek başarıyı elde edebiliriz. Yoksa ulus devlet olma noktasında o toplumsal bilinci bize sağlayan gazilerimizi, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bizim ana dilimiz Arapça değil, Türkçe. O kutsallar üzerinden oynandığında da toplum buna karşı çıktığında İstiklal Marşı okundu diyor. Bu, olacak kurum değil. Hele ki sözde demokratik, lâik bir cumhuriyette. Sözde diyorum, çünkü artık bu rejimde tartışılacak bir konu oldu. Tıpkı referandumda partili cumhurbaşkanı maddesini getirip diğer maddeleri adım adım alıştırdıkları gibi dini ve kültürel yapılara dokunarak toplumu çatıştırmak yönünde adım atmaya çalışıyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar bizim bir anayasamız var. Kurumlarımız, siyasilerimiz buna riayet etmek zorundadır.  Ama bunu yapmadığımız sürece belasını acı acı çekeceğiz.

Bunu Meclis’te dile getireceğiz. Zaten her alanda dile getiriyoruz. Mesela Adalet Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde bir şeriat mensubuna diz çökmesini gördük. Şimdi bu ülkede Adalet Bakanı’nın bu tavrını gördükten sonra, bunu insanların doğal karşılamasını boşver, Adalet Bakanı bunu yaparsa diğer kurumların yaptıklarını insanlar normal karşılıyor.”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise söz konusu olaya tepki gösterirken, olayı Kırıkkale milletvekili ile birlikte araştırdıktan sonra gerekli açıklamayı yapacaklarını söyledi.

CUMHURİYET VE ATATÜRK DÜŞMANLIĞININ YANSIMASI

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Kırıkkale Üniversitesi’nde daha önce de mezuniyet töreninde İstiklal Marşı’nın okunmadığını hatırlatarak, İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasının münferit değil sistematik bir olay olduğunun altını çizdi. Öztürk, söz konusu skandalın, iktidar içindeki Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığının bir sonucu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Öncelikle Bu Kırıkkale Üniversitesi’nde yaşanan hadiseyi münferit değil, sistematik bir hadise olarak görüyorum.  Çünkü daha önce aynı üniversitesinde mezuniyet töreninde İstiklal Marşı okunmaması krizi yaşanmıştı. O zaman başka bir fakültede yaşanmıştı Eğitim Fakültesi’ydi. Oradaki dekan, yanlış takip etmediysem istifa etmek zorunda kalmıştı. Oradaki dekan, zaten Atatürk düşmanlığıyla bilinen, 10 Kasım törenlerinde Atatürk ile ilgili olumsuz sözler söyleyen bir dekandı. Şimdi Fen Edebiyat Fakültesi’nde aynı hadise yaşandı. Rektör beyefendinin Bilal Erdoğan’ın yakını olduğunu öğrendim. Rahmetli Mehmet Akif Arapça bilen bir insandı ve isteseydi İstiklal Marşını çok rahat bir şekilde Arapça da yazabilirdi. Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı Türk ordusuna ithaf etti ve Türk için yazdı. İstiklal Marşı bizim bağımsızlık marşımızdır. İstiklal Marşı sadece güftesiyle bestesiyle değil, ruhuyla birlikte okunması gereken bir marş. Bu doğrultuda baktığımızda, Arap seviciliğin ötesine geçmeyen, aslında bilinçaltlarındaki Atatürk düşmanlığını, cumhuriyet düşmanlığını kusan bir zihniyetin üniversitedeki tezahürü bunlar.”

“MHP’den hiçbir tepki gelmemesi, sadece bu olayla değil, genel olarak mevcut iktidarla ortak hareket ettikleri için. Kendi iç dünyalarında rahatsız olabilirler ama yukarıda yaptıklarından dışa yansıtamıyorlar.”

“ARAPÇA GÜNÜNÜ İLK KEZ DUYDUM”

“Ucube başkanlık sistemi ile başından itibaren toplum kutuplaştırılmak isteniyor. Sadece bununla değil, bundan önce de kutuplaştırma zemini oluşturuldu. Kutuplaştırma zemini içinde müşterek değerlerimiz üzerinden bir yıpratma söz konusu, buna alet olmamak lazım. Hep birlikte bayrağımıza İstiklal Marşımıza sahip çıkmalıyız. Dünyada Arapça Günü diye bir şey ilk kez duydum. Hele ki üniversite üzerinden bir onaylamayla bir etkinlik yapıldığını ilk kez duyuyorum. Aslında bunun bürokrasi üzerinden gelmesi ülkedeki dejenerasyonun en önemli sonucu.”

BAŞKA BİR DİLDE OKUNAN MİLLİ MARŞ GÖRDÜNÜZ MÜ?

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican ise daha önce hiçbir yerde bir milli marşın başka bir dilde okunduğunu görmediğini belirterek, konuyu Meclis gündemine getireceklerini söyledi.

İYİ Parti’li Andican’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Bu olay, modern Türkiye’de olmaması gereken bir şey. İstiklal Marşı, bir milletin özel marşıdır, millete özgüdür. Bunu o milletin diliyle söylediğinizde İstiklal Marşı olur. Dünyada başka bir dille söylenen İstiklal Marşı duydunuz mu, gördünüz mü? Bu konuyu muhtemelen Meclis’te gündeme getireceğiz çünkü bu çok ciddi bir olay.  Araplaşmanın, Arap kültürünün, Tük kültürü tarafından asimile edilmesini amaçlayan bir yaklaşımdır bu. Bu, kesinlikle planlı, programlı bir iştir. Eğer bir amaç yoksa neden İstiklal Marşı’nı başka bir milletin dilinde söyleyesiniz? Demek ki bir amaç var.

Bu arkadaşların milliyetçilikle bir alakalarının olmadığı anlaşılıyor, en azından bu alanda. Kültür milliyetçiliği alanında çok hassasiyetlerinin olmadığını görüyoruz.”