"Arı ölümleri yüzde 90'lara ulaştı"

"Arı ölümleri yüzde 90'lara ulaştı"
Türkiye'deki arı ölümelerinin korkutucu boyutlara ulaştığını belirten Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, yaptığı açıklamada "Kayıp yüzde 50'nin üstünde bazı noktalarda yüzde 90'lara ulaşmıştır" dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği; Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Malatya illerinde yaşanan arı ölümlerini incelemek üzere gönderdiği çalışma ekibinde; TAB Başkan Yardımcısı ve Tunceli Birlik Başkanı Kazım Doğan, Prof. Dr. Levent Aydın, Prof. Dr. Halil Yeninar, Doktor Öğretim Üyesi Aziz Gül -Doktor Erhan Erdost yer aldı.

İLKHA'dan Nihat Kanat'ın haberine göre, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Malatya illerinde yaşanan arı ölümleri üzerine arılıklarda koloni kontrollerinde aldıkları numunelerinin laboratuvar sonucunu paylaşan Sütçü İmam Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halil Yeninar, "27-30 Eylül 2018 tarihleri arasında söz konusu illerde bulunan arılıklarda yapılan koloni kontrollerinde, 2018 yılı sonbaharda gözlenen kitlesel bal arısı ölümleri; iklim değişimine bağlı olarak ortaya çıkan bir dizi biyotik ve abiyotik oluşumların nisbi ortak etkileri sonucu oluştuğu kanaatine varılmıştır." dedi.

Prof. Dr. Yeninar, "İklim değişikliği, günümüzde doğal ve tarımsal ekosistemler ile insan yaşamının her bileşenini farklı düzeylerde etkileyen küresel bir fenomen olarak ortaya çıkmıştır. İklimin değişimi; canlılar üzerinde doğrudan veya dolaylı etkileri ile yaşam için gerekli yeterli, kaliteli ve hijyenik su, hava ve besin kaynakları ile ekosistemi değiştirerek bitki, hayvan ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. İklim değişikliğine bağlı anormal meteorolojik hava olayları ve hava kirliliği sonucu ekosistemde yaşayan bitki, hayvan ve insanların maruz kaldıkları hastalık sayı ve yoğunluklarında artışlar gözlenmektedir." diye belirtti.

"ARI ÖLÜMLERİ YÜZDE 90'LARA ULAŞMIŞTIR"

Arı yetiştiricilerinin şikayetlerini sıralayan Prof. Dr. Aydın, "Şikâyetlerde; arılar azalıyor, kovan sönmesi, kayıp yüzde 50'nin üstünde bazı noktalarda yüzde 90'lara ulaşmıştır. Varroa mevcut, laboratuvar sonucu İsrail akut paraliz ve Bozuk kanat virüsü onaylı (Elazığ). Tarlacı arı yok, yavru çok az genelde 10 cm2, ana arı yumurtlaması düzensiz ve yetersiz, şurubu almıyorlar, arılar siyah parlak veya kanatları yok. Bazı kovanlarda delik yavru gözü ve koku.  Genelde 1-2 ile maksimum 5-6 çerçeveli koloniler ergin birey sayısı yetersi. Bu yıl bal olmadı." diye konuştu.