Bir ilçe komple sular altında kalacak. Yüzlerce kamyon ile taşınıyor

Bir ilçe komple sular altında kalacak. Yüzlerce kamyon ile taşınıyor
Artvin'in Çoruh Nehri üzerinde yapılan Yusufeli Barajı'nın suları altında kalacak Yusufeli ilçesinin, 152 yıllık tarihinde 7’nci kez taşınacağı yeni yerleşim yerinde sona gelindi. Yeni yerleşim alanına, kayıtlı mezarlar ve meyve ağaçları da nakledildi.

Türkiye sınırlarında 410 kilometrelik uzunluğa sahip Artvin’deki Çoruh Nehri üzerine yapılan Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santralinin inşaatı tamamlandı.

Baraj sonrası sular altında kalacak Yusufeli ilçesinin, 152 yıllık tarihinde 7’nci kez taşınacağı yeni yerleşim yerinde de sona gelindi. 72 yıllık yerleşim yerlerine veda edecek olan ilçede, mezarlar ve meyve ağaçlarının naklinin ardından verimli tarım toprakları da iş makineleriyle yeni yerleşim alanlarına taşınıyor.

275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise ''çift eğrilikli ince kemer baraj tipi'' kategorisinde 3’üncü en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nda, 558 megavat kurulu güce sahip santral yer alıyor. Türkiye’nin öz kaynaklarıyla inşa edilen 1 milyon 888 bin kilovatsaat kurulu güce sahip ve 7 yılda kendini amorti edecek baraj, su tutmaya başladı. Barajla Antalya büyüklüğündeki kentte 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.

İLÇEYİ SULAR ALTINDA BIRAKACAK

100 katlı gökdelene eşdeğerde, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye''nin en yüksek, dünyanın ise ''çift eğrilikli ince kemer baraj tipi'' kategorisinde 3''üncü en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı, ilçeyi sular altında bırakacak. İlçe merkeziyle 4 köyün sular altında kalacağı Yusufeli''nde yaklaşık 5 bin konut, 270 iş yeri ile 9 bin 430 dönüm tarım arazisi de sulara gömülecek.

BÖLGE YENİDEN İNŞA EDİLİYOR

152 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7''nci kez taşınmaya hazırlanan Yusufeli, Yansıtıcılar mevkisindeki 150 hektarlık alanda, 3 bölgede yeniden inşa ediliyor. Yeni yerleşim alanına bin 638 konut inşa edilecek, bin 600 yetişmiş ağaç, 16 bin çalı türü peyzaj fidanı dikilecek. Bölgede 100 dönümlük tarımsal alan da yer alacak. Yusufeli ilçe merkezinin, inşaatların tamamlanmasının ardından Yansıtıcılar mevkisine taşınma sürecine başlanacak.

"TOPRAK YERLEŞİM ALANLARINA TAŞINIYOR"

Kamu binalarının yapımına devam edilen yeni yerleşim alanına, kayıtlı mezarlar ve meyve ağaçlarının nakledilmesinin ardından verimli nebati tarım topraklarının taşınması için de çalışma başlatıldı. DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, çalışmaların planlı sürdürüldüğünü belirterek, "6 ekskavatör, 2 dozer ve 11 kamyonla yapılan toplu makineli çalışmayla su altında kalacak olan tarım arazilerinden alınan nebati toprak da yeni yerleşim alanımıza taşınıyor. Nakledilen toprak, yeni yerleşim yerinde depolanmaktadır. Depolanan bu nebati toprak, yeni yerleşim yerindeki yeşil sahalar ve özellikle tarım alanı olarak tahsis edilen alanlarda, sera yapımı gibi tarımsal desteklemelere ilişkin çalışmalarda kullanılacaktır" diye konuştu.

 

İlgili Haberler