NASA açıkladı: Uzaydaki atıklar nasıl temizlenecek

NASA açıkladı: Uzaydaki atıklar nasıl temizlenecek
NASA, Nanoracks adlı firma ile anlaşma yaptı. Uzaydaki ISS astronotlarının geride bırakmış olduğu 2.500 kilogramlık atıklar bu firma tarafından toplanacak. Firma Bishop adlı hava kilidi kullanarak çöpleri imha edecek.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Uzayda ortaya çıkan atıklar, teknik imkanlar nedeniyle dönem dönem imha ediliyor. Mürettebatsız Cygnus kargo gemisinde depolanan ISS atıkları, geminin ayrılması planlanan tarihe kadar istiflenmiş halde beklemek zorunda kalıyor.

İstifleme ile oluşan yer sorununu çözmek için NASA yeni bir çalışma yürüttü. Nanoracks, Bishop adını verdiği hava kilidiyle yüksek teknolojili çöp konteyneri ile test edilen teknoloji sayesinde yaklaşık 78 kg ISS çöpü başarıyla atmosfere gönderdi. Daha esnek bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirten yetkililer, farklı çözümler sunmayı planladıklarını söyledi.

Yeni çalışma, Nanoracks’ın Cubesat Deployer (NRCSD) ve SmallSat (Kaber) dağıtıcıları üzerine inşa edildi. 270 kg kapasiteli özel bir konteyner ile çöp alabilen sistem, istasyonda hazırlanan atık torbasını kullanıyor.

Konu hakkında açıklama yapan Nanoracks CEO’su Dr. Amela Wilson, “Bu hafta Nanoracks ekibi için tarihi bir an yaşadık. Bizim için dönüm noktası olarak nitelendirilebilecek bir olay. Bishop hava kilidinin ilk aç-kapa döngüsünü gerçekleştirdik. Daha sürdürülebilir ISS operasyonlarının başlangıcı olan bu denemede, ticari test ortamı için NASA ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler