At hikayeli miras paylaşımı 'Kardeşler arası miras kavgasına son'

At hikayeli miras paylaşımı 'Kardeşler arası miras kavgasına son'
Daniil Harms’ın 17 At adlı hikayesi, günümüzde de miras paylaşımı konusunda sorun yaşayan milyonlarca vatandaşa ibret olacak. Bu hikayeyi okuyanlar artık miras yüzünden kardeşiyle kavga etmeyecek.

Sovyet avangard edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Daniil Harms’ın 17 At adlı hikayesi, günümüzde de miras paylaşımı konusunda sorun yaşayan milyonlarca vatandaşa ibret olacak cinsten. Günümüzde mal paylaşımı genellikle kardeşler arasında yapılır.

Oldukça hassas bir konu olan Miras paylaşımı ile ilgili kardeşler arasında çeşitli uyuşmazlıklar söz konusu olabiliyor. Erken Sovyet dönemi Rus avangard ve absürt şair, yazar ve oyun yazarı olan ve birbirinden ilginç hikayeleri kaleme alan Daniil Harms’ın bu hikayesinin ardından artık kardeşler arası miras kavgaları sona erecek.

İşte Daniil Harms’ın miras paylaşımı ile ilgili ibretlik hikayesi:

“Bizim köyde bir adam ölürken şöyle bir miras bıraktı:

Büyük oğluma mallarımın 1/2'sini,

Ortanca oğluma mallarımın 1/3'ünü,

Küçük oğluma ise mallarımın 1/9'unu bırakıyorum.

Bu adam öldüğü zaman geride yalnızca 17 at kalmıştı, başka hiçbir şeyi yoktu. Oğulları 17 atı kendi aralarında bölüşmeye koyuldular.

"Ben," dedi büyük oğul, "tüm atların 2'sini alıyorum. 17:2'nin sonucu da 8 1⁄2 ediyor."

Ortanca oğul, "8 1⁄2 atı nasıl alıyorsun? Atın birini parçalara mi ayıracaksın?" diye sordu.

"Bu doğru," diye onayladı büyük oğul, "O zaman siz kendi paylarınızı almayacaksınız. Biliyorsunuz 17 ne 2'ye ne 3'e ne de 9'a bölünür!"

"Böyle bir şey nasıl olabilir?"

"Bakın, ne diyeceğim," dedi küçük kardeş, "Ben çok akıllı bir adam tanıyorum, adı İvan Petrovic Rassudilov, o bize yardım edebilir."

Diğer iki kardeş, "Tamam, çağır onu" diye razı oldular.

Küçük kardeş gitti ve kısa süre sonra at üzerinde gezen ve ucuna kısa ağızlık taktığı sigarasını içen bir adamla birlikte geldi. "İşte," dedi küçük kardeş, "Bu, İvan Petrovic Rassudilov."

Kardeşler, Rassudilov'a dertlerini anlattılar. O da onları dinledi ve "Benim atımı alın, o zaman 18 atınız olur, siz de rahat rahat bölüşürsünüz," dedi.

Kardeşler 18 atı bölüşmeye koyuldular.

Büyük kardeş, atların 1/2'sini aldı, payına 9 at düştü. Ortanca kardeş, atların 1/3'ünü aldı, payına 6 at düştü, Küçük kardeş ise, atların 1/9'unu aldı, payına 2 at düştü.

Kardeşler atlarını bir araya getirdiler. 9+6+2=17 at etti. İvan Petroviç ise kendi atına bindi, yani 18'inci ata ve ucuna kısa ağızlık taktığı sigarasını yaktı.

Bu işe şaşırıp kalan kardeşlere de "E, memnun musunuz?" diye sordu ve çekip gitti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.