Gülen’e yönelik soruşturma için çalışma varmış

Gülen’e yönelik soruşturma için çalışma varmış
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “İadesi için hukuki süreç başlayacak” dediği Fethullah Gülen hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma olduğu ortaya çıktı.

Gülen’e yönelik soruşturma için çalışma varmış

Soruşturmanın, 17 Aralık sonrasında yapılan suç duyuruları üzerine başlatıldığı kaydedildi. 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “İadesi için hukuki süreç başlayacak” dediği Fethullah Gülen hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma olduğu öğrenildi. Soruşturmanın, 17 Aralık sonrasında kaldırılmadan önce TMK 10. maddesiyle yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine yapılan suç duyuruları üzerine başlatıldığı kaydedildi. TMK’ların kaldırılmasının ardından, dosyalar yeni oluşturulan “Anayasaya Karşı İşlenen Suçlar” biriminde görevli savcılığa verildi.  Genelkurmay Başkanlığı’nın “Orduya kumpas kuruldu” ve “Yargıtay İmamı” suç duyurularının yanı sıra, çok sayıda e-posta, ihbar mektubu ile kişisel dilekçeye işlem numarası verilerek soruşturma açıldığı belirtildi. Gülen ve “paralel yapı” iddiasıyla suçlanan kişilere yönelik soruşturmada suçlamanın, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” ile “örgüt kurmak ve yönetmek” olduğu belirtildi. 

UYAP’a girilmemiş
Soruşturma dosyasının, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunda görev yapan Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun’da bulunduğu belirtildi. Başsavcılık yetkilileri, delillerin henüz toplanmaması nedeniyle soruşturmanın hangi suç maddeleri kapsamında yürütüldüğüne ilişkin şu aşamada bilgi vermenin erken olduğunu aktardı. Gülen’in avukatı Adnan Şeker de öğle saatlerinde geldiği Ankara Adliyesinde önce Cumhuriyet Başsavcıvekili Veli Dalgalı, ardından da savcı Serdar Coşkun ile görüştü. Şeker, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir kişinin Adapazarı’ndan suç duyurusunda bulunduğunu dile getirdi. Şeker, “Savcı da Terörle Mücadele Şubesine yazı yazıyor ve delillerin toplanmasını istiyor. Ancak bu soruşturma UYAP’a girilmemiş” diye konuştu. Şeker, müvekkili hakkında başka soruşturmalar da bulunduğunu düşündüklerine değinerek, bireysel şikayetler olup olmadığını ise gelecek hafta öğrenebileceklerini vurguladı. 

İnterpolü işaret etti
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, ülkeler arasındaki uluslararası sözleşmeleri hatırlattı ve ABD’de bulunan Gülen’in iadesinin istenebileceğini söyledi. İşler, “Süreç nasıl gelişecek, onun nasıl olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Biliyorsunuz, uluslararası sözleşmeler var, interpol var vesaire. Eğer durum onu gerektirirse elbette ki biz iadesini de isteyebiliriz” dedi.

Psaki: Konuşmam
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de gündelik basın toplantısında Gülen ile ilgili soru yağmuruna tutuldu. Psaki, “Gülen’in iade edilmesi için başvuru olup olmadığı” sorusuna, “Bu konulardaki politikamız gereği, bekleyen ya da potansiyel iade talepleri ile ilgili konuşamam. Bu konuda söyleyebileceğim çok az şey var. ABD vatandaşı olduğunu da sanmıyorum” yanıtını verdi.