Atatürk'ün yaverinin evinde unuttuğu ceketi müzayedede. İşte o ceketin duygulandıran hikayesi

Atatürk'ün yaverinin evinde unuttuğu ceketi müzayedede. İşte o ceketin duygulandıran hikayesi
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Salih Bozok’un evinde unuttuğu güderi ceketi Müzelik Eserler Müzayedesi'nde açık artırmaya çıkıyor. Ceketin geliri Türk Eğitim Vakfı'na bağışlanacak. 

125 eserden oluşan ve çok sayıda ünlü koleksiyoner ile sanatseverin katılacağı ''Müzelik Eserler Müzayedesi'' online olarak gerçekleştirilecek. Ceketin geliri Türk Eğitim Vakfı''na bağışlanacak.

1 DOLARDAN BAŞLADI 15 BİN DOLARA YÜKSELDİ

125 eserden oluşan ve ekspertiz değeri 15 milyon doların üzerinde olan koleksiyon teklif usulü ile satışa çıkacak. Eserler açık arttırmada 1 dolar başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak. Koleksiyoncular, özel müzeler ve yurtdışından birçok meraklı alıcının ilgi göstereceği müzayedede Sultan Abdülaziz Han''ın altın murassa tabakası 140 bin - 160 bin, 110.92 Karat Uluslararası (GIA) Sertifikalı pırlanta 6 milyon - 8 milyon dolar, Altın Çağ Ressamı Bavyera Saray Ressamı Jacobus Potma''ya ait 1683 Tarihli Başyapıt 300 bin - 500 bin dolara arası alıcı bulması bekleniyor.  Açılış fiyatı 1 dolar olan, verilen tekliflerle 9 Nisan’da 15 bin dolara yükselen ceketin değeri 55 bin dolara kadar çıktı. Açık artırmanın son günü olan 18 Nisan’da en çok fiyat veren kişi veya kurum ceketin sahibi olacak.

CEKETİN SERÜVENİ

Ata’nın güderi ceketinin tarihsel yolculuğunu Salih Bozok’un torunu Mehmet Sadun Bozok, geçtiğimiz yıl Şalom Dergisi’ne verdiği röportajda şöyle anlatmıştı: “Dedem eskiden beri Atatürk ile olan yazışmalarını ve mektuplarını özenle saklamış. Bunlardan ayrı olarak çocukluğumdan beri evde dolabı her açtığımda gördüğüm bir güderi ceket vardı. Biraz büyüyünce ceketin hikâyesini de öğrendim. Canı ev yemekleri çeken Atatürk’ü dedem bir gece eve davet eder. Çok keyifli geçen gecenin ardından Paşa giderken bu güderi ceketi unutur. Sonra da o gecenin hatırası için “Sizde kalsın, saklayın” der. Babamdan sonra bana kaldı. Bakımının yapılıp korunması için Derimod’un kurucusu rahmetli Hasan Yelmen Beyefendi’nin ön ayak olması ile Rahmi Koç Müzesi’ne sergilenmesi için verdim.”

MÜZAYEDENİN ÖNE ÇIKAN ESERLERİ

Müzayedenin öne çıkan eserleri arasında, Sultan Abdülaziz''in altın pırlantalı murassa enfiye kutusu, ''Altın Çağ'' Bavyera Saray Ressamı Jacobus Potma''ya ait 1683 tarihli başyapıtı ''Lectio Religio, Sultan 3. Selim''in tahta çıktığı sene Mescid-i Nebevi için yaptırdığı Puşide-i Şerife de yer alıyor. Ayrıca padişahlara ve saraya yapılmış tablolar, Osmanlı hanedan ailesinden çıkmış sultanlara ait mücevher ve sorguçlar, tuğralı gümüşler ve saray erkânına ait askeri eserler de açık arttırmaya çıkacak. 

“BU MÜZAYEDE BUGÜNE KADAR ÇIKMIŞ EN ÖNEMLİ ESERLERİ BEĞENİYE SUNUYORUZ"

Müzayedeyi düzenleyen firmanın kurucusu Hüseyin Kocabaş, organizasyon hakkında şunları söyledi:

"Yaklaşık sezon başından beri hazırlandığımız bir müzayede. Çok özel parçalar toparladık. Müzelere layık tarzda parçalar ki zaten müzayedemizin adı, ''Müzelik Eserler Müzayedesi'' son yıllarda muhtemelen bugüne kadar çıkmış en önemli eserleri beğeniye sunuyoruz bu müzayedede. Özellikle Türk-İslam eserleri ağırlıklı bir müzayede. Haneden ailesinden koleksiyonlarından çıkmış birçok eser, sultanların kullandıkları bazı eserler, Türk oryantalist resim sanatına ait önemli parçalar ve tabi ki hepsinden ayrılacak olan Atatürk''ün güderi ceketi var. Sultan Abdülaziz Han''ın altın murassa tabakası, Sultan 2. Abdülhamit Han''ın tabakası, Neslişah Sultan''ın murassa pırlantalı asa sapı, Mısır Prensi''nin köstekli saati gibi çok özel parçalar var. Bunların yanında Sultan 3. Selim Han''ın tahta çıktığı ilk sene Mescid-i Nebevi için yaptırmış olduğu Puşide-i Şerife beğeniye sunuluyor" 

İlgili Haberler