Hüseyin Nihal Atsız ne zaman öldü? Hüseyin Nihal Atsız kimdir?

Hüseyin Nihal Atsız ne zaman öldü? Hüseyin Nihal Atsız kimdir?
Türkçülük akımının en önemli temsilcilerinden olan Hüseyin Nihal Atsız ölüm yıl dönümünde anılıyor. Yazar ve öğretmen olan Atsız Türklerin tarihini konu edindiği eserleriyle bilinmekteydi. Hüseyin Nihal Atsız vefatının ardından bu senede ölüm yıl dönümünde sevenleri tarafından anıldı. Peki, Atsız ne zaman öldü? Hüseyin Nihal Atsız kimdir?

Hüseyin Nihal Atsız’ın vefatının üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen geride bıraktığı Türklük konu edinilen eserleriyle bugün de Atsız unutulmadı. Türkçülük akımının en önemli temsilcilerinden Hüseyin Nihal Atsız yıl dönümünde arama motorlarında araştırılıyor. Peki, Atsız ne zaman öldü? Hüseyin Nihal Atsız kimdir?

Hüseyin Nihal Atsız vefatının üzerinden 46 yıl geçmesine rağmen ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Yazar ve öğretmen olan Hüseyin Nihal Atsız Türkçülük akımının önemli isimleri arasında yer alıyor.

HÜSEYİN NİHAL ATSIZ KİMDİR?

Türk yazar, şair, düşünür ve öğretmen Hüseyin Nihâl Atsız, 12 Ocak 1905 tarihinde dünyaya geldi. Türklerin tarihini konu edindiği edebî eserleri ve tarih araştırmaları bulunmaktadır.

Hüseyin Nihal Atsız, 1922 yılında Askerî Tıbbiye''ye kaydolduğu çağlarda Türkçülük fikrinin etkisi altına girmeye başladı. Bu olaydan sonra üç ay kadar Kabataş Erkek Lisesi''nde yardımcı öğretmenlik yapan Atsız, daha sonraları Deniz Yolları''nın Mahmut Şevket Paşa adlı vapurunda kâtip muavini olarak çalıştı ve bu vapurla İstanbul-Mersin arasında birkaç sefer yaptı.

1926 yılında İstanbul Dârülfünûnu''nun Edebiyat Fakültesi''nin Edebiyat Bölümüne ve İstanbul Dârülfünûnu''nun yatılı kısmı olan Yüksek Muallim Mektebi''ne kaydolan Atsız, bir hafta sonra askere çağrıldı ve askerliğini 28 Ekim 1926 ile 28 Temmuz 1927 tarihleri arasında İstanbul''da Taşkışla''da 5. piyade alayında er olarak yaptı.

Ahmet Naci adlı arkadaşı ile birlikte hazırladığı "Anadolu''da Türklere Ait Yer İsimleri" adlı makalenin Türkiyat Mecmuası''nın ikinci cildinde yayınlanması üzerine hocası Mehmet Fuad Köprülü''nün dikkatini çeken Atsız, 1930 yılında Edirneli Nazmî''nin divanı üzerinde mezuniyet çalışması yaptı (''Divân-ı Türkî-i Basit, Gramer ve Lügati'', 1930, 111 s. Türkiyat Enstitüsü Mezuniyet Tezi, no 82). Aynı yıl Edebiyat Fakültesi''nden mezun oldu.

Hüseyin Nihal Atsız, yine 1931 yılında Dârülfünûnun felsefe bölümünden mezun olan ilk eşi Mehpare Hanım ile evlenmiş, ancak 1935 yılında ayrılmıştır.

Hüseyin Nihal Atsız, 15 Mayıs 1931''den 25 Eylül 1932 tarihine kadar Atsız Mecmua''yı çıkarmaya başladı. Mehmet Fuad Köprülü, Zeki Velidi Togan, Abdülkadir İnan gibi edebiyat ve tarih bilginlerinin de içinde bulunduğu bir kadro ile yayın hayatına atılan bu Türkçü ve Köycü dergi, devrinde ilim, fikir ve sanat alanında çok tesir yaratan Türkçü bir çığır açmış, âdetâ Cumhuriyet devri Türkçülüğünün öncüsü olmuştur.

Hüseyin Nihal Atsız, kendini tanıtmaya başlayan ilk yazılarını "H. Nihâl" imzasıyla, hikâyelerini de "Y.D." imzasıyla, bu dergide yayınlamaya başlamıştır.

19 Eylül 1932''de Reşid Galib, Maarif Vekili olmuştu. Kısa bir süre sonra da Mehmet Fuad Köprülü''nün dekanlıktan ayrılması üzerine Edebiyat Fakültesi Dekanlığı''na vekâleten bakan Ali Muzaffer Bey asâleten tâyin edilmiştir.

Üniversite asistanlığından çıkarılan Hüseyin Nihal Atsız, Malatya Ortaokulu''na Türkçe öğretmeni olarak tayin edilmiştir, Malatya''da kısa bir süre (8 Nisan 1933-31 Temmuz 1933) Türkçe öğretmenliği yapan Atsız, Edirne Lisesi edebiyat öğretmenliğine tayin edilmiştir. Atsız''ın Edirne''deki edebiyat öğretmenliği de 3-4 ay kadar kısa bir süre devam etmiştir. (11 Eylül 1933-28 Aralık 1933).

Hüseyin Nihal Atsız 9 Eylül 1934 tarihinde Kasımpaşa''daki Deniz Gedikli Hazırlama Okulu''na Türkçe öğretmeni olarak tayin olunmuştur.

Şubat 1936 tarihinde ikinci eşi olan Bedriye Hanım ile evlenen Hüseyin Nihal Atsız''ın bu evlilikten 4 Kasım 1939 tarihinde Yağmur Atsız ve 14 Temmuz 1946 tarihinde de Buğra Atsız adlı iki oğlu olmuştur. Atsız, ikinci eşi Bedriye Atsız''dan da Mart 1975 tarihinde ayrılmıştır.

Hüseyin Nihal Atsız, Kasımpaşa''daki Deniz Gedikli Hazırlama Okulu''nda Türkçe öğretmeni olarak 4 yıl kadar çalışmış ve 1 Temmuz 1938 tarihinde bu görevinden ihraç edilmiştir.

Bunun üzerine Özel Yüce-Ülkü Lisesi''ne geçen Hüseyin Nihal Atsız, burada 1937 yılından 1939 yılının Haziranının sonuna kadar edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Atsız, 19 Mayıs 1939 ile 7 Nisan 1944 tarihleri arasında yine özel bir lise olan Boğaziçi Lisesi''nde edebiyat öğretmenliğinde bulunmuştur.

Hüseyin Nihal Atsız, Boğaziçi Lisesi''nin Türkçe öğretmeni iken Basın ve Yayın Genel Müdürü Selim Sarper''in de teşvikiyle Orhun dergisini (1 Ekim 1943-1 Nisan 1944, sayı:10 ile 16 arası, 7 sayı) yeniden yayınlamaya başlamıştır.

HÜSEYİN NİHAL ATSIZ NE ZAMAN ÖLDÜ?

Atsız, 1975 yılının Kasım ayının ortalarında hasta olduğundan şüphelenmiş, ancak yapılan muayene ve testler sonucunda bir hastalık bulunamamıştır. 10 Aralık 1975 Çarşamba akşamı kalp krizi geçirmiş, gelen doktor infarkt olduğunu anlayamamıştır. Nihal Atsız, 11 Aralık 1975 Perşembe akşamı saat 20.00''de geçirdiği kalp krizi sonucu ölmüştür.