Ayaklarınızda karıncalanma varsa neyin habercisi?

Ayaklarınızda karıncalanma varsa neyin habercisi?
Ayaklarda ortaya çıkan o belirti tehlikeli seviyelerdeki kan şekeri düzeyinin bir sinyali olabilir...

Kan şekeri seviyeleri, kontrol edilmeden uzun süre boyunca fazla yüksek seviyelerde bırakıldığında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Tip 2 diyabetiniz varsa, yüksek kan şekeri seviyelerine daha yatkınsınız demektir. Üstelik uzmanlara göre, ayaklarınızda "tehlikeli" yüksek kan şekeri seviyelerini işaret edebilecek iki "his" var.

Tip 2 diyabet, vücudunuzun insülini düzgün bir şekilde işleyemediği veya ürettiği insülinin hücreler tarafından alınmadığı anlamına gelir. İnsülinin birincil rolü, kanda bulunan ana şeker türü olan kan şekerini düzenlemektir.

Uzmanlar, insülinden yoksun bırakıldığında kan şekeri seviyelerinin "tehlikeli" bir yüksek seviyeye yükselebileceği konusunda uyarıyor.

Sürekli yüksek kan şekeri seviyelerinin en ciddi kayıplarından biri nöropatidir. Nöropati, bir veya daha fazla sinirin hasar görmesi veya işlev bozukluğudur. Periferik nöropati, eller, ayaklar ve kollar gibi vücut bölümlerinde sinirler hasar gördüğünde gelişir.

Sürekli olarak yüksek kan şekeri seviyelerini, önlemek için şunları yapabilirsiniz:

Sağlıklı bir yaşam tarzını takip etmek, glikoz (şeker) seviyenizi kontrol etmenize ve komplikasyon geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Diyetinizi ayarlamak, yüksek kan şekeri seviyelerine karşı en etkili önlemlerden biridir.

Basit ve en kolay ipucu daha fazla su içmektir.

Uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyor: "Kan şekeri seviyeleriniz yükseldiğinde, vücudunuz fazla şekeri kanınızdan idrar yoluyla atmaya çalışacaktır. Sonuç olarak, vücudunuzun kendini yeniden sulandırmak için daha fazla sıvıya ihtiyacı olacak. Su içmek, vücudun kandaki glikozun bir kısmını dışarı atmasına yardımcı olabilir."

Uzmanlar ayrıca içme suyu konusunda da duyarlı olunması gerektiğinin altını çiziyor.

"Kısa bir süre içinde birkaç litre su içilirse su zehirlenmesi (ölüme neden olabilir) mümkündür" diye uyarıyor.

Ayrıca glisemik indekste (GI) yüksek olan karbonhidratları da azaltmalısınız. Glisemik indeks (GI), karbonhidrat içeren gıdaların kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini ölçmek için kullanılan birden 100''e kadar bir ölçektir.

GI indeksinde üst sıralarda yer alan yiyeceklerin kan şekeri seviyeleri üzerinde daha belirgin bir etkisi vardır.

Yüksek GI gıdalar arasında beyaz ekmek, patates ve beyaz pirinç bulunur.

Daha yavaş parçalanan düşük veya orta GI gıdalar, bazı meyve, sebze ve bakliyat tüketilmesi gerekir.

Birçok insan farkında olmadan tip 2 diyabet hastasıdır. Bunun nedeni, semptomların mutlaka kendinizi kötü hissetmenize neden olmamasıdır.

Tip 2 diyabet belirtileri:

Özellikle geceleri normalden daha fazla idrara çıkmak

Her zaman susamış hissetmek

Çok yorgun hissetmek

Çaba göstermeden kilo vermek

Genital bölgede kaşıntı veya tekrar tekrar ortaya çıkan pamukçuk

İyileşmesi daha uzun süren kesikler veya yaralar

Bulanık görme

Tip 2 diyabet belirtilerinden herhangi birine sahipseniz, bir aile hekimine görünmeniz atabileceğiniz en doğru adımlardan biridir.