İhsanoğlu’na 163 imza

İhsanoğlu’na 163 imza
CHP ve MHP, cumhurbaşkanlığı adayları için 163 vekilin imzasıyla başvurdu. CHP’de fire 21’i buldu

İhsanoğlu’na 163 imza

CHP ve MHP, cumhurbaşkanı adayı olarak belirledikleri ve çatı aday olarak lanse ettikleri Ekmelleddin İhsanoğlu için imza dilekçelerini dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu. CHP’nin dilekçesinde 2’si bağımsız 111, MHP’nin  dilekçesinde ise 52 milletvekilinin imzasının bulunuyor. Meclis’te 52 sandalyesi olan MHP tulum çıkarırken, 130 vekili bulunan CHP’de ise 21 vekil dilekçeyi imzalamadı. CHP’de imza atmayan vekiller arasında Deniz Baykal da bulunuyor. Çiçek’e dilekçeleri, CHP adına Grup Başkanvekili Engin Altay ve MHP adına Grup Başkanvekili Oktay Vural verdi. Altay ve Vural, dilekçelerini sunmadan önce birer açıklama yaptı. Altay, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, bu yıl ilk kez halk tarafından yapılacağını anımsattı. 

İnanıyoruz
Vural da Türk milletinin egemenliğini temsil eden milletvekilleri olarak, anayasanın kendilerine verdiği yetki çerçevesinde cumhurbaşkanlığına aday olarak İhsanoğlu’nu, milletin milli mutabakatına takdim ettiklerini söyledi.
Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın İhsanoğlu’nun, cumhuriyetimizin ve milletimizin değerleriyle barışık şahsiyetiyle, bu görevi milletimizin bütün evlatlarını kavrayacak ve kapsayacak şekilde, demokrasiye, hukuk devletine ve özgürlüklere sahip çıkacak bir anlayışta yürüteceğine inanıyoruz. Aziz milletimizin oluşturduğu binlerce yıllık medeniyet havzası içinde, milletimizin, devletimizin huzur ve barış anlayışını temsil edecektir. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nu 52 milletvekiliyle, milletimizin teveccühü ve desteğine havale ediyoruz. Allah, yar ve yardımcısı olsun.” 

Çarşamba son gün
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de başvuru önergelerinin tesliminin ardından yaptığı açıklamada, “104. maddenin ilk paragrafı bile bu makamın ne kadar yüce, önemli olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanları, devletin başıdır ve aynı zamanda Türk milletinin birliğini temsil eder. Devlet organları arasındaki uyumu gözetir ve anayasanın uygulanmasını gözetir. Bu görevler bile, bu makamın ne kadar yüce olduğunu gösteriyor. Milletimiz de bu makamın yüceliğine, müstesna bir makam olduğuna yakışır olgunluk içinde bir seçimi gerçekleştirecektir. Bundan sonra da başvuralar olacak, hem adaylar için hem millet, devlet hayatımız için hayırlı olsun” diye konuştu. Partilerin cumhurbaşkanlığı adaylık başvuru süresi 3 Temmuz Çarşamba günü saat 17.00’de son bulacak. YSK tarafından 5 Temmuz’da yapılacak inceleme sonucunda, adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde, eksikliklerin giderilmesi için 7 Temmuz saat 17.00’ye kadar süre verilerek, adaya yazılı bildirimde bulunulacak.