Aykut Erdoğdu: İşsizlik fonu işsizlere cimri, işverenlere cömert

Aykut Erdoğdu: İşsizlik fonu işsizlere cimri, işverenlere cömert
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Geçen kasım ayında fondan işsize 500 milyon, işverene ise 1 milyar 200 milyon TL ödendi” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, ‘İşsizlik Fonu’ giderlerinin neredeyse yarısının işverenlere yönelik teşvik ve desteklerden oluştuğunu belirterek, “Fon işsizlere cimri, işverenlere cömert. Geçen kasım ayında fondan işsize 500 milyon, işverene ise 1 milyar 200 milyon TL ödendi” dedi.

İşsizlere yapılan işsizlik ödeneği harcamalarının, fon giderlerinin yüzde 24.9’una gerilediğini kaydeden Erdoğdu, işverene teşvik ve desteklerin süresi 54 ay iken, işsizlik maaşı için ödenen prim süresine göre 6 ile 10 ay arasında olduğunu vurguladı. Erdoğdu son üç ayda işsizlik sigortasından yararlanan kişi sayısının 524 bine çıktığını, artışa karşın işsizlerin yalnızca yüzde 14’ünün işsizlik ödeneğinden yararlanabildiğini belirtti. Erdoğdu, işsizlik ödeneği harcamalarının, fon giderlerinin yüzde 24.9’una gerilediğini vurgulayarak “Fon giderlerinin yüzde 45.2’si işverenlere yönelik teşvik ve desteklerden oluşuyor. Kasımda fondan işsizlere 500 milyon TL işsizlik maaşı ödenirken, işverenlere verilen teşvik 1 milyar 200 milyon TL olarak görülüyor” dedi.

TEŞVİK SÜRESİ UZUN

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere, altı farklı kalemde teşvik ve destek sağlandığını anlatan Erdoğdu, İŞKUR’un işverenlere yönelik teşvik ve desteklere ilişkin istatistik yayımlamadığına dikkat çekti.

Fon kapsamında işverenlere sunulan teşvik ve desteklerin süresinin, işsizlik ödeneğinden daha uzun olduğunu vurgulayan Erdoğdu, “İşsizlik maaşı, ödenen prim sayısına göre 6 ile 10 ay arasında değişirken, işveren teşvikleri 54 aya kadar çıkabiliyor. Bazı teşvikler için bir sınır yok. İşçilerin fona yaptıkları katkı ne olursa olsun, alacakları işsizlik ödeneğinin miktarı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor. Bu kapsamda asgari ücretle çalışan bir işçi 658 TL, 5 bin TL ücretle çalışan bir işçi ise en fazla 1611 TL işsizlik ödeneği alabiliyor. Buna karşılık işverenlere fondan aktarılan teşvik ve desteklerin tutarı işçi başına 3 bin 120 TL’ye kadar çıkabiliyor. Kriz ortamında işsizlerin fondan yararlanma koşulları esnetilmeli ve fondan ödeme alma süreleri uzatılmalı” dedi.

İlgili Haberler