Aytun Çıray: Korona tanı kitleri kusurlu

Aytun Çıray: Korona tanı kitleri kusurlu
İYİ Parti Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, korona virüs tanı kitlerinden elde edilen verilen güvensiz olduğuna dikkat çekti. Çıray, ayrıca ilk test sonucu pozitif, sonra yapılan testi negatif çıkan bazı hastaların "zatürre" olarak kayda alındığını ifade etti.

İYİ Parti Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, yazılı bir basın açıklaması yaparak, korona virüs tespiti için büyük önem taşıyan kitlerin teknik kusurları olduğuna dikkat çekti.

Test sonuçlarının güvenilmez bir hâl almaya başladığını ifade eden Çıray, "Test sonucu Pozitif çıkan örneklerin sonuçları güvenilir olmakla birlikte negatif sonuçlanan testlerin fazla oluşu şüphe oluşturmaktadır." dedi.

"KİTİN KULLANIMDA TEKNİK KUSURLARI OLDUĞU ANLAŞILDI"

Çıray'ın açıklamaları şu şekilde: 

"Bunu tüm Türkiye dikkatle dinlesin lütfen.

Tıp dünyası biliyor ki teşhis testi olarak kullanılabilen 3 farklı test mevcuttur:

Bu testlerden PCR (Polymerase Chain reaction: Polimeraz Zincir Reaksiyonu) testi Covid-19 tanısında şu an için en güvenilir olan testtir.

Şu anda devlet ve özel tüm laboratuvarlar Sağlık Bakanlığı’nın geliştirilmesi için katkı sağladığı Biospeedy Covid-19 PCR kitini kullanmaya zorunlu tutuldu.

Ancak sahadan aldığımız bilgiler can sıkıcı…

Çünkü bu kitin kullanımda teknik kusurları olduğu anlaşıldı. PCR kiti ile birlikte kullanılması gereken bir de RNA izolasyon kiti var. Sahadaki uzmanlar bu kitin izolasyon yaptığına dair yeterli kanıt yok, diyorlar.

Çok teknik açıklamalara girip kafa karıştırmak istemiyorum.. Test sonucu Pozitif çıkan örneklerin sonuçları güvenilir olmakla birlikte negatif sonuçlanan testlerin fazla oluşu şüphe oluşturmaktadır.

Örneğin İngiltere’de yapılan 14.682 PCR testinden 5492’si (%37) pozitif çıkarken…

Türkiye’de yapılan 30.864 testten 4.747’si (%14,5) pozitif.

İllerde yapılan testlerde de pozitiflik oranları istatistiki olarak tutmuyor. Bu nedenle illerde kaç test yaptığınız ve kaç pozitif çıktığını açıklamalısınız.

Bilgiye ve doğru veriye dayanmadan yönetim olmaz. Ayrıca bazı yerlerde dikkatsizce yanlış bildirimler yapıldığına dair bilgiler var.

Örneğin; vakanın ilk müracaatında test pozitif çıkıyor, aynı vakaya yapılan ikinci test, yani kontrol testi negatif çıkıyor. Ancak vaka klinik ve tomografik olarak COVİT-19 tanısı almış. Ama dosyasında viral pnömoni(zatürre) yazılıyor. Bundan ne medet umuyorsunuz?

Sayın Bakan, buna viral pnömoni derseniz istatistiksel olarak yanlış sonuçlara varırsınız.

Böylece ancak kendinizi kandırırsınız.

Sonuç olarak Doktorluk yeminimin gereği olarak size yeni ama hayati bir çağrıda bulunuyorum: Test kitini derhal iyileştirin. İyileştiremiyorsanız ithal edin. Takip edeceğiz."

"YANLIŞ KARARLARIN SORUMLUSU AKP İKTİDARIDIR"

"Birdenbire akşamın geç saatlerinde 31 ilde 2 gün sokağa çıkma yasağı ilân edildiği haberi geldi.

Doğal olarak millet şok oldu. Özellikle günlük geliriyle ucu ucuna geçinen büyük çoğunluk için bu daha da büyük bir şoktu.

Çünkü onlar evlerine fazladan yiyecek içecek alamamışlardı.

Bu insanlarımız aniden ortaya çıkan bu yeni durum karşısında paniğe kapıldılar ve marketlere hücum ettiler.

Böylece AKP yönetimi, umreden sonra Koronavirüsün yayılımını katlayacak hatalarına devasa bir hata daha eklemiş oldu.

Böylece karantina ile sokağa çıkma yasağı arasındaki farkı bilmedikleri bir kez daha ortaya çıktı.

Bu nedenle bu iktidar ve yandaşları milleti suçlamaktan vageçsinler. Umre dahil yanlış kararlarının sorumlusu millet değildir. Sorumlusu AKP iktidarıdır. Böyle bir yönetim olmaz. Bu cehalet ve beceriksizliğin zirve yapmış halidir.

Açıklanmasından iki saat önce basın toplantısı yapan Sayın Bakan ya sokağa çıkma yasağını biliyordu açıklamadı.

Ya da bu karar Saray’da danışmanlarla alındı haberi yok.

Her ikisi de skandal..!

Böyle bir yasak gecenin bir münasebetsiz saatinde mi ilân edilir?"