Bakanlık dinamitle uçurdu: ABD ve AB ödül verdi! Dev proje ranta kurban!

Bakanlık dinamitle uçurdu: ABD ve AB ödül verdi! Dev proje ranta kurban!
Osmangazi Köprüsü Gebze ayağında inşaatı yarım bırakılan Mimar Ahmet Vefik Alp imzalı Bilimkent TC Gebze Teknik Üniversitesi Muallimköy Kampüs Yönetim Merkezi, geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkıldı. Yıkılan proje, geçtiğimiz günlerde bir USA dan bir de Avrupa dan 2 uluslararası ödül aldı.

Yapımından vazgeçilen ‘Bilimkent’ TC Gebze Teknik Üniversitesi Muallimköy İdare Merkezi Binasına 2020 MUSE Uluslararası Tasarım Ödülleri Silver Award ‘Gümüş Ödül‘e ve 2020 Paris Tasarım Ödülleri Büyük Yapılar Mimarlık Ödülü verildi. Böylece Prof. Alp’in tasarladığı Gebze Muallimköy ‘Bilimkent’ Kampüsü’nde 5 binadan 3'ü uluslararası ödül almış oldu. Daha önce ise Çevre ve Sistem Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği binaları da uluslararası ödüle değer bulunmuşlardı.

gtu-once-yikilan-eserler-alp.jpg

Ancak,yeni tamamlanmış 2 bina ve inşaat halindeki 1 bina Gebze Bilişim Vadisi projesi nedeniyle geçtiğimiz yıllarda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı güdümündeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi İdaresi tarafından dinamitle uçurulmuş, 100 milyon dolara yakın masraf ve 10 yıllık emek heba olmuştu.

alp-model-1.jpg

Projenin ayakta kalan son kaba inşattaki yapı da geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iş makinalarıyla yok edildi. Akademik Sosyal Merkez binasına ise hiç başlanmamıştı.

alp-model-2.jpg

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ABD Massachusetts Institue of Technology ‘MIT’ e rakip olarak hayal ettiği, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’ in bizzat temelini attığı ve açılışlarını yaptığı teknoparklar ve araştırma modülleriyle desteklenmiş ‘Bilimkent’ tümüyle haritadan silinmiş oldu.

cb-demirel-alp.jpg

Açılış sırasında projeden etkilenen Demirel’in proje müellifi Ahmet Vefik Alp’e ‘Sen büyük mimarsın’ şeklindeki hitabı basın tarafından kaydedilmişti.

turkiye-002.jpg

Ulusal basında cılız yer bulabilen ödüllü eserlerin kullanılmadan yıkılması ve ödeneklerin heba olmasını ısrarla dile getiren yerel Kocaeli Gazetesi sahibi Tanzer Unal Cumhuriyet Savcılığına çekilmişti.

alp-002.jpg

Mimar Ahmet Vefik Alp

gebze-bilimkent-demirel-alp-acilis.jpg

Mimar Ahmet Vefik Alp, projenin temel atma töreninde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile birlikte

 

 

 

İlgili Haberler