Bakan Çavuşoğlu: AB aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz

Bakan Çavuşoğlu: AB aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye''nin Avrupa Birliğine (AB) aday ülke statüsünden vazgeçmediğini, vazgeçenin AB olduğunu vurgulayarak vize serbestisi konusunda AB''nin Türkiye''yi oyalamaması gerektiğini söylediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunun ardından milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Türkiye''nin Irak ve Suriye topraklarına terörle mücadele amacıyla sınır ötesi operasyonlar yapabilmesi için Cumhurbaşkanına verilen yetkinin 2 yıl uzatılmasıyla ilgili tezkere konusunun gündeme geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, tezkerenin 2 yıl olması dışında hiçbir değişiklik bulunmadığını söyledi.

"AB ADAY ÜLKE STATÜSÜNDEN VAZGEÇMİŞ DEĞİLİZ"

Çavuşoğlu, Türkiye''nin AB üyeliğine ilişkin yöneltilen bir soruya, "Biz AB aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz. Vazgeçen AB" yanıtını verdi.

AB üyelik süreçleriyle ilgili Avrupa ülkelerinden örnekler veren Çavuşoğlu, başta Fransa olmak üzere, 9 ülkenin genişlemeye karşı olması nedeniyle AB''nin Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk gibi ülkelerle süreçleri ilerletmediğini anımsattı.

Çavuşoğlu, Türkiye''nin 20 fasılda ilerlemesine rağmen bazı muhalefet milletvekillerinin, AB''nin yeni fasıl açmamasını sorgulamamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Biz AB''ye diyoruz ki ''Vize serbestisi konusunda da bizi oyalama.'' Biz kriterleri yerine getiriyoruz. Daha toplantıya bile yeni yeni yanaşmaya başladılar" sözlerini kullandı.

Türkiye''nin AB''ye üyelik sürecinin hızlandırılmasına ilişkin taleplerine rağmen AB''nin süreci işletmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bizim de eksikliklerimiz var, biz her şeyde mükemmeliz demiyoruz. Ama niye AB''yi suçlamıyorsunuz da hep Türkiye suçlu, hep Türkiye suçlu?" diye sordu.