Bakan Kurum, Saray’ın imar yetkisi gaspını böyle savundu

Bakan Kurum, Saray’ın imar yetkisi gaspını böyle savundu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Boğazı için imar yetkisinin İBB’den alınıp Saray’a devredilmesi girişimiyle ilgili “Bu konu, yerel idarelerin çözeceği bir konu olmanın ötesine geçmiş ve ulusal bir sorun hâline gelmiştir” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Stanbul Boğazı çevresi için İmar yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Saray’a devredilmesi için hazırlanan kanun teklifiyle ilgili konuştu. Söz konusu teklifin Boğaz’ı imara açma amacı taşımadığını belirten Kurum, “Bu konu, yerel idarelerin çözeceği bir konu olmanın ötesine geçmiş ve ulusal bir sorun hâline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaziçi’ndeki yetkisinin, Cumhurbaşkanının atayacağı bir Kurul’a verilmesini öngören yasa teklifi için, “Boğaziçi sorununu 16 milyonun değil, 82 milyonun, hatta tüm insanlığın sorunu olarak görüyoruz” dedi.

Gazete Duvar’ın haberine göre, kanun teklifinin kesinlikle imara açma amacı taşımadığını öne süren Kurum “Bu konu, yerel idarelerin çözeceği bir konu olmanın ötesine geçmiş ve ulusal bir sorun hâline gelmiştir” yorumunda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçesi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Komisyon’da Boğaziçi Kanunu’yla ilgili soruları toplu olarak yanıtladı.

Gazete Duvar'ın haberine göre Boğaziçi ile ilgili kanunun Meclis tarafından yapılacağını belirten Kurum “Boğaziçi meselesi CHP-AK Parti meselesi değildir. Mesele, Boğaziçi’nin gelecek kuşaklara bırakılma meselesidir. Meseleyi yetki alma, verme kanunu olarak kimse görmemelidir. Boğaziçi, ulusal bir sorumluluktur. Hepimizin üzerine düşen görevler vardır. Boğaziçi sorununu 16 milyonun değil, 82 milyonun, hatta tüm insanlığın sorunu olarak görüyoruz” dedi.

CHP'DEN SORU: "17 YILDIR NEDEN YAPMADINIZ?"

18 yıllık kesintisiz iktidarları döneminde millete rağmen hareket etmediklerini söyleyen Bakan Kurum’a CHP Milletvekilleri, “Ama kaybedince aklınıza geldi. 17 yıldır neden yapmadınız? Yerel yönetim değişince mi bu, aklınıza geldi?” diye sordu.

Bu sorulara yanıt vermeyen Kurum, Boğaziçi’nde şu an planlama yetkisinin de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda olmadığını belirterek şöyle devam etti:

“Meclisimizde yapılması düşünülen düzenlemede de Boğaziçi’miz kesinlikle imara açılmamaktadır. Aksine, Boğaziçi’nin tarihî ve doğal dokusunu ve siluetini koruyacak, yeşil alanları artıracak, Boğaz’da kaçak yapılaşmayla mücadele edecek önemli adımların atılacağı bir süreç olarak düzenleme Meclisimizdedir. Bu düzenlemeye ilişkin yetki de yine Meclisimizdedir, Meclisimiz ne isterse onu yapacaktır. Bu konu, yerel idarelerin çözeceği bir konu olmanın ötesine geçmiş ve ulusal bir sorun hâline gelmiştir. Biz, İstanbul’un incisi Boğaziçi’mizi canımızı, yavrularımızı korur gibi koruyacağız ve kıyamete kadar da bu anlayışla şehrimizdeki imar sürecini götürmeye devam edeceğiz.”

“BELEDİYELERİN YETKİSİNİN ALINDIĞI İDDİASI GERÇEK DIŞI”

Bakan Kurum, yerel yönetimlerin yetkilerinin alındığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bilakis, biz her zaman belediyelerimizle yürüttüğümüz çalışmaların en önemli paydaşları olarak, yerelde milletimizin temsilcisi olarak belediyelerimizi görüyoruz. Bakanlığımızı da belediyelerimizin merkezdeki çözüm ortağı olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bu anlayıştan yola çıkarak yaptığımız tüm ziyaretlerimizde, il, ilçe, hatta belde belediye başkanlarımızla, aynı burada oturuyormuş gibi masa etrafında oturuyor, tüm taleplerini alıyoruz” dedi.

Bakan Kurum, komisyonda ayrıca bakanlığın bütçe sunumunu yaptı. Bakan Kurum, son 1 asırda Türkiye'de 56 büyük deprem meydana geldiğini, 80 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye'de 1 milyon 330 bin konutu dönüştürerek, 5 milyondan fazla kişinin can ve mal güvenliğini sağladıklarını kaydeden Bakan Kurum, "Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bugüne kadar yaklaşık 13 milyar lira kaynak kullandık. İller Bankamızla da belediyelerimize 4 milyar lira kredi desteği ve yüzde 50'ye varan oranda finans desteği sağlıyoruz. İllerimizden gelen strateji belgelerinden edindiğimiz sonuçlar; acilen dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutumuz olduğunu, bu konutları en fazla 5 yıl içinde dönüştürmemizin gerekliliğini ortaya koydu" diye konuştu.