Yağ kuyruklarından günü birlik zamlara ülke yangın yeriyken Bakan Nebati konuştu

Yağ kuyruklarından günü birlik zamlara ülke yangın yeriyken Bakan Nebati konuştu
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, spekülatif fiyat oluşumuna neden olunduğu ve stokçuluk yapıldığı iddialarına ilişkin vergi incelemesi başlatıldığını açıkladı.

Dünya gazetesinin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Fiyat artışlarının veya stokçuluğun gözlemlendiği sektörler bazında saha denetimleri ve fiili envanter çalışmaları yapılmaktadır.” dedi.

Nebati, spekülatif fiyat oluşumuna neden olunduğu ve stokçuluk yapıldığı iddialarıyla ilgili olarak birçok sektöre yönelik vergi incelemesi başlatıldığını dile getirdi.

Bakan şöyle konuştu:

“Temel gıda, temizlik ürünleri, otomotiv, mobilya, alkollü-alkolsüz içecek, çimento, ayakkabı, kozmetik, inşaat malzemesi, kağıt, plastik, kırtasiye, gübre, hububat depolama ve antrepoculuk (lisanslı depoculuk) başta olmak üzere spekülatif fiyat hareketliliğinin veya stokçuluğun tespit edildiği sektörler nezdinde fiili envanter, yoklama, izahat istenmesi gibi saha denetimleri yapılmak suretiyle riskli mükellefler tespit edilmektedir.

Yapılan saha denetimlerine yoğun bir şekilde devam edilmekte olup, haksız fiyat artışları ve stokçuluğun önlenmesi adına ilerleyen dönemlerde de kararlılıkla sahada bulunulmaya devam edilecektir. Yürütülen bu çalışmaların değerlendirilmesi sonucunda vergisel yönden riskli olduğu tespit edilen mükellefler nezdinde cari yıl vergi incelemeleri de yapılmaktadır.”

VERGİ İNDİRİMİ İŞE YARADI MI?

En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Müjde” olarak duyurdu temel gıda ürünlerindeki vergi indirimi fiyatlara çok yansımamıştı. Erdoğan’ın vergi indirimi açıklamasının yanında marketlere yaptığı indirim çağrısı ise dikkat çekmişti.

Buna göre, temel gıda ürünlerinde bugünden itibaren KDV yüzde 8`den yüzde 1`e indirildi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, denetimlerin daha da yoğunlaşacağını söyleyerek marketleri uyarmıştı. Muş, "Yapacağımız denetimler neticesinde KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlarımızı mağdur eden marketlere en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kamuoyunun hiçbir şüphesi olmasın." ifadelerini kullandı.

Yapılan denetimlerden ise henüz bir sonuç çıkmadı.

İlgili Haberler