Bakanlık sürpriz yumurtanın peşinde!

Bakanlık sürpriz yumurtanın peşinde!
TBMM Obezite İle Mücadele Alt Komisyonu’nda açıklanan Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de çocukların obezite ve fazla kiloluk haritası tartışma konusu oldu. Çikolatanın obeziteyi tetiklediği belirtilen komisyonda Ticaret bakanlığı bu durumun önüne geçilmesi için KDV artırımına gidilebileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki çocukların obezite ve fazla kiloluk haritasını çıkardı. Raporlaştırılan çalışmada batı illerindeki çocukların, doğu ve güneydoğu illerindekilere göre daha şişman veya fazla kilolu olduğu tespit edildi.

Raporun TBMM Obezite İle Mücadele Alt Komisyonu’nda açıklanması sırasında “sürpriz yumurta” ana gündem oldu. Oyuncak ile çikolata birleştirilerek obezitenin tetiklendiğini, içinde oyuncak çıkan sürpriz yumurta gibi gıdaların engellenmesi gerektiği belirtildi.

Milliyet'in haberine göre, Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise, önlem olarak bu ürünlerin oyuncak statüsünde değerlendirilip KDV arttırımına gidilebileceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, çocuklardaki obeziteye ilişkin rapor hakkında komisyona şu bilgileri verdi:

Dünyada kişi başı hareketsizlik, 2025’e kadar yüzde 10’luk azalma hedefleniyor. Dünya Sağlık Örgütü’yle birlikte Avrupa bölgesinde her 3 yılda bir araştırma yapıyoruz, ilkokullarda yüzde 25 civarında obeziteden bahsedebiliriz.

Bölgelere göre şişmanlık tablolarına baktığımızda obezite batıya gittiğinde yüzde 16’ya çıkıyor, Trakya’da yüzde 13’lerde, İstanbul’da yüzde 13.5’lerde ve Batı Karadeniz’de de yüzde 12.6 civarında. Fazla kilolulukla birlikte baktığımızda Türkiye’de yüzde 24.5 ve yüzde 25 obezite ve şişman çocuk probleminden bahsedebiliriz. Ama doğu bölgelerinde Türkiye ortalamasının altında bir durum söz konusu.

10-18 yaş grubunu aldığınızda toplamda yüzde 9 şişmanlık var. Yüzde 18.3 de fazla kiloluluktan bahsedebiliriz. Hesaplamaya göre, şunu söylemek mümkün: İlkokulda dörtte 1, ortaokulda üçte 1, lisedeyse beşte 1 obez çocuktan bahsedebiliyoruz.

Ekmekte, salçada, pul biber, peynir ve zeytinde tuzları azaltmış durumdayız. İnşallah trans yağları da 2020 içerisinde, Tarım Bakanlığı’nın çıkaracağı tebliğle yasaklamış olacağız.

YÜZDE 8'DEN YÜZDE 18'E KDV ARTIŞI

Komisyon Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Belma Satır Maliye Bakanlığı’nın süpriz yumurta ve türevi ürünlerde vergiyi artırabileceğini ifade etti. Bu çerçevede milyonlarca çocuğun vazgeçilmezi olan sürpriz yumurtanın oyuncak katagorisine alınarak yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 18’e çıkarılabileceği belirtiliyor.