Baklava’nın kitabı Trakya’dan yazıldı

Baklava’nın kitabı Trakya’dan yazıldı
Türk lezzetlerinin vazgeçilmezlerinden olan baklavanın kitabı yazıldı. Kişisel gelişim kitaplarından sonra bu kez de tatlı sektörüyle ilgili çok geniş bir perspektifte bir kitap kaleme alan MÇ Şehr-i Sanat Baklavacısı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çalık ‘Hayat Başardıkça Tatlanır’ adlı kitapta hem baklava sektörünü, hem de sektöre dinamizm katacak bilgileri ele aldı.

Türk lezzetlerinin vazgeçilmez tatlarından olan baklavanın kitabı çıktı. Çalık'ın kitabında baklavaya dair birçok detay yer alıyor.

OKUYUCUYA YÖN VERİYOR

Baklavaya ait en eski kayıtlardan, Anadolu’da düğün geleneklerinde baklavanın yerini bile ortaya koyan kitap “iyi baklava ile kötü baklava” arasındaki farkı anlamak isteyen okuyucuya da yön gösteriyor. Baklava yemenin adabını, baklava yapmanın adabını, baklava saklama tekniklerini vb. birçok konuyu ele alan ve baklava ile ilgili aklınıza gelebilecek her soruyu cevaplıyor.

"KÖTÜ MAL ALACAK KADAR ZENGİN DEĞİLİZ"

Kitabın arka kapağındaki değerlendirmede, “Bir düşünür diyor ki, “kötü mal alacak kadar zengin değilim”… İnsanlar cimrilik ederek kötü ürünlere daha az para veriyorlar. Ama bu verdikleri para aslında kendilerinden çok daha fazla olarak geri dönüyor. Baklavada da böyle… Baklava alırken ağzımızın tadını bozmayacak, midemizi fesada uğratmayacak, lezzetli ve kaliteli baklavayı seçebilmemiz çok önemli. Bugün merdiven altı işletmelerde de baklava üretiliyor ve çok ucuz fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu baklavayı satın alan müşteri acaba kendi sağlığıyla oynadığının farkında oluyor mu? Çünkü, her türlü malzemeden çalınan, bezelye ile, soya ile yapılan, tereyağ kullanılmayan, şerbetinde ne olduğu belli olmayan bu baklava, belki ucuz diye tercih ediliyor ama gerek kalitesiyle, gerek lezzetiyle, gerek hijyen ve sağlık unsuruyla bizleri çok önemli bir biçimde tehdit ediyor. Bu bağlamda her halükarda iyi baklavaya yönelmeli, düşünürün dediği gibi “kötü mal alacak kadar zengin olmadığımızın” farkında olabilmeliyiz.” ifadeleri yer aldı.