Banka parayı faiziyle iade edecek 'Aman dikkat herkesin başına gelebilir'

Banka parayı faiziyle iade edecek 'Aman dikkat herkesin başına gelebilir'
Türkiye’de bankacılık sistemi kolaylık sunarken çok önemli bir riski de beraberinde getiriyor. Küçücük bir dikkatsizlik sonucu kaybedilen paraları banka yasal olarak faiziyle iade etmek zorunda. İşte ayrıntılar...

Mesai saati kavramına takılmadan, günün her saati ve her yerden bankacılık işlemlerini yapma olanağı veren dijital bankacılığa ilgi her geçen gün artıyor. Dünyanın önde gelen sektörlerinden birisi olan Türk bankacılık sektörü dijitalleşme sürecini oldukça hızlı tamamladı.

Artık müşteriler ellerindeki telefonlarla istedikleri bankacılık işlemini saniyeler içerisinde yapabiliyorlar. Saniyeler içerisinde kredi çekip, hesapta bulunan para dünyanın öbür ucuna aynı anda gönderilebiliyor. Bu büyük bir kolaylık sunarken esasında çok önemli bir riski de beraberinde getiriyor.

AMAN DİKKAT! HERKESİN BAŞINA GELEBİLİR

Dolandırıcılık yaparak insanların paralarını ele geçirmek isteyen kötü niyetliler de bankacılık sistemindeki dijitalleşmeye ayak uydurdular. En küçük bir dikkatsizlikte bu kişilerin ağlarına düşen insanlar banka hesaplarındaki tüm paranın gitmesini izlemek zorunda kalıyorlar. Hatta hesapta olan parayı değil olmayan parayı da bu art niyetli kişiler alabiliyorlar. Çeşitli yöntemlerle kişilerin mobil bankacılık şifrelerini ele geçiren bu kişiler kredi çekerek o parayı da alabiliyorlar.

ZAMAN PARANIN İZİ SÜRÜLEMİYOR

0x0-son-dakika-maaslara-zam-yasasi-meclise-geliyor-emeklinin-memurun-gozu-3-temmuzda-1687837721695.jpg

Mobil bankacılık üzerinden dolandırıcılık yapanlar bu sistemin boşluklarından da sonuna kadar faydalanıyorlar. Bankada bulunan paranın transfer edilmesi halinde bu paranın izi normal koşullarda sürülebiliyor. Ancak bazı adı bile duyulmamış ülkelerin bankalarına yapılan para transferlerinin izini devlet bile süremiyor. Bu durumda olan dolandırılan kişiye oluyor.

BANKA FAİZİYLE ÖDEMEK ZORUNDA

Banka hesabını dolandırıcılara kaptıran ve tüm parasını bu kişilere kaptıranların ilk yaptıkları polise gitmek oluyor. Bu konuda hiç vakit kaybetmeden yasal işlem başlatılması gerekiyor. Bekledikçe paranın izini takip etmek zorlaşacaktır. Ayrıca bu şekilde kaybedilen paralarda bankaların da sorumlulukları bulunuyor. Müşteri yasal yollarla bankadan bu parayı faiziyle beraber geri alabiliyor.

YARGITAY NOKTAYI KOYDU

0x0-zamli-emekli-maasi-ne-zaman-yatar-2023-temmuz-emekli-zammi-belli-oldu-ssk-bag-kur-zamli-emekli-maaslari-odeme-1688758977313.jpg

Mahkeme sürecinin uzun sürüyor olması kişileri bu yola başvurmaktan vazgeçirebilir. Ancak Yargıtay’ın emsal kararlarına göre bir müşterinin hesabından anormal şekilde alınan paradan banka da sorumlu oluyor. Banka bu zararı tanzim etmek zorunda kalıyor. Müşterinin direkt hatası varsa ortaya çıkan zarar en fazla banka ile müşteri arasında paylaştırılıyor.

Dolandırıcılara parasını kaptıran herkesin yasal hakkını araması gerekiyor. Bu şekilde paranın en azında çok önemli bir kısmı bankadan tahsil edilebiliyor. Paranın izi sürülürse yasal süreç sonunda paranın tamamı da alınabiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.