Fitch Türkiye'nin büyüme tahminini % 2.5'e düşürdü

Fitch Türkiye'nin büyüme tahminini % 2.5'e düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ekonomisinin yüksek oranda oynaklık gösterdiği Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" olarak teyid etti, not görünümünü "durağan"da bıraktı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" olarak teyid etti, not görünümünü "durağan"da bıraktı. Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve 2015 Haziran ayındaki genel seçimlere dikkat çeken Fitch; siyasi belirsizliğin ekonomik görünümü gölgelediğini belirtti, siyasi riskin önemli bir belirsizlik faktörü olduğuna dikkat çekti. 

Ekonomide oynaklık
Fitch'in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye'nin makroekonomik politikasının zaman içerisinde gelişme gösterdiği belirtilerek, buna rağmen Türkiye ekonomisinin yüksek oranda oynaklık gösterdiği kaydedildi.

Açıklamada, Türk Lirası'nın dengelendiği ve uluslararası rezervlerin Ocak'taki sert düşüşten sonra Şubat'ta yeniden arttığı dile getirilerek, "Türkiye'de yeniden dengelenme daha yavaş büyümeye neden olacaktır ve biz Türkiye'nin 2014 yılına ilişkin büyüme tahminimizi yüzde 3,2'den yüzde 2,5'e ve 2015 yılına ilişkin büyüme tahminimizi yüzde 3,8'den yüzde 3,2'ye indirdik" denildi. 

Politik gürültü
Raporda, ''Fitch, politik gürültünün Ağustos ayındaki seçime ve 2015'teki genel seçime doğru ilerlerken, Türkiye'nin devam eden bir özelliği olarak kalacağını beklemektedir." cümlesi yer aldı. 
Fitch'in raporunda, gelecek dönemde sermaye girişlerinde ani duruşların olması ve bu durumun finansal ve ekonomik istikrarı etkileyecek boyutta olması halinde, politik oynaklığın ve makroekonomik öngörülemezliğin artması, kredilerin hızlı artışı ve cari açığın yükselmesi, dış borcun orta vadede artmasının not üzerinde negatif etki oluşturabileceği ifade edildi. 
Öte yandan Moody's de 11 Nisan Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu değerlendirmek üzere toplantı düzenleyecek.