Banker Kastelli de paraları bu reklamla toplamıştı. Bakın bu reklamda kimler oynamıştı

Banker Kastelli de paraları bu reklamla toplamıştı. Bakın bu reklamda kimler oynamıştı
Cumhuriyet tarihinin en büyük bireysel dolandırıcılığı olarak iddia edilen Thodex dolandırıcılığından sonra Banker Kastelli reklamı yeniden gündem oldu. Internet sistemlerini kapatarak 2 milyar dolarla yurt dışına kaçan Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in reklamlarında ünlü isimleri kullanması yine 80'li yılların başlarında yüksek faiz vereceğini söyleyen Banker Kastelli'nin reklamıyla tıpatıp benzerlik gösterdi. Topluma rol model olması beklenen ünlü isimlerin bu tip reklamlarda oynaması da tepki çekti.

İnternet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex''in kurucusu Faruk Fatih Özer''in yaklaşık 2 milyar dolarla (kripto varlık) İstanbul''dan yurtdışına çıkması piyasada deprem etkisi yarattı. Vurgun sonrası akıllara 1980''li yıllarda reklamlarında ünlü oyuncuları oynatıp, müşteriye güven veren Banker Kastelli geldi.

CÜNEYT ARKIN, FİKRET HAKAN, EKREM BORA...

Şirket 80''li yılların başlarında yüksek faiz vereceğini söyleyen Banker Kastelli reklam filmlerinde dönemin ünlü oyuncularını oynatmış ve piyasadan milyonlarca lira para toplamıştı. O reklamda Cüneyt Arkın, Fikret Hakan, İzzet Günay, Selma Güneri, Ekrem Bora gibi isimler vardı.

BANKER KASTELLİ

Hükümetin sıcak para akışına verdiği desteği arkasına aldıktan sonra bankaların pazarlama aracılık hizmetleri yapılmaya başlandı. Yani önde gelen bankaların yüksek faizli tahvil ve mevduat sertifikasını alıp satıp ve bunun karşılığında yatırımcısına kısa sürede fazla ve kolay para kazanmayı vadetti.

Ancak Kastelli''nin devlet politikası sayesinde kurduğu sistem 1982 yılında çıkmaza giriyor. Bankalar mevduat ödemelerini gerçekleştirmiyor, Kastelli orta sınıf halktan topladığı paraları alıp Cenevre''ye kaçıyor.

İktisat Yazarları Kastelli''nin kaçtığı zaman diliminde İsviçre bankalarında "en azından 5 milyon İsviçre Frangı" olması gerektiğini hesaplıyor.

Bu büyük vurgunun ardından dönemin Maliye Bakanı Kaya Erdem "halkın kumar oynayıp kaybettiğini" söylüyor. Dış basında "Türk Mucizesi" olarak lanse edilen Başbakan yardımcısı Turgut Özal bu büyük olaydan sonra istifa etmek zorunda kalıyor.

Kaçtıktan kısa bir süre sonra yakalanan Kastelli 37,5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada 255 gün hapis yattıktan sonra tahliye ediliyor ve ardından suçsuz bulunup beraat ediyor.

Banker Kastelli olarak bilinen Cevher Özden, 2008 yılında Kadıköy''deki ofisinde başına silah dayayarak intihar ediyor.

(Banker Kastelli - Abidin Cevher Özden)

THODEX''İN REKLAMINDA DA TANIDIK YÜZLER

O reklam ise bugün Thodex olayından sonra yeniden gündem oldu. Şirketin kurucusu Faruk Fatih Özer, reklam için ünlü isimleri de vurgun için kullandığı ortaya çıktı. Reklam kampanyasında Pınar Deniz, Mine Tugay, Bahar Şahin, Simge, Zeynep Sever Demirel, Özge Ulusoy, Deren Talu ve Ebru Şallı gibi ünlü isimler yer aldı.

YATIRIMCI ÇEKMEK İÇİN PORSCHE ÇEKİLİŞİ YAPMIŞLARDI

Yatırımcılar ise Thodex''in yatırımcı çekmek için platformu kullananlara 2 milyon Dogecoin dağıtacağını açıkladığına dikkat çekiyor. Özellikle son kampanya ile yatırımcıların yatırımlarını diğer borsalardan bu platforma taşıdığı belirtiliyor. Şirketin kurulduğu dönem de adını duyurmak için çekilişle Porsche verdiği belirtiliyor.

ROL MODEL OLMASI BEKLENEN ÜNLÜLER...

Kripto para piyasası yerli borsa Thodex''in dolandırıcılık hikayesinde ise ünlülerin bu tip reklamlarda yer alması sosyal medyada dikkat çekti. Topluma rol model olan sanatçılar, markanın müşterisine güven sağlama yolunda aracı oluyor. 

Aslına bakarsanız toplum, göz önünde bulunan tüm sanatçıları kendilerine rol model olarak seçiyor. Kendilerine örnek alıyor. Peki ünlüler bu kitlelere bu şekilde mi örnek olacak?

İlgili Haberler