Barzani ve İbadi referandum için anlaştı

Barzani ve İbadi referandum için anlaştı
Peşmerge başı Barzani ve Irak Başbakanı İbadi, Kerkük dahil bir dizi ihtilaflı bölgede referandum öngören 140'ıncı madde konusunda uzlaştığı iddia edildi.

Peşmerge başı Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw haber ajansının geçtiği bilgiye göre, referandum görüşmeleri için Bağdat’a giden peşmerge yönetimi heyetiyle merkezi hükümetin Kerkük dahil bir dizi bölgede referandum düzenlenmesi konusunda uzlaştığı belirtildi. Referandum IŞİD’in bölgeden temizlenmesi sonrası düzenlenecek.

Irak anayasasının 140’ıncı maddesinin işletilmesi, yani bir dizi tartışmalı bölgede öngörülen referandumların düzenlenmesi konusunda uzlaşma sağlandı. Ancak referandum için önce IŞİD’in Havice, Raşad ve Riyaz gibi kilit bölgelerden temizlenmesi şartı getirildi.

Amerikan işgalinden sonra hazırlanan Irak anayasasının 140’ıncı maddesinde, Kerkük’ün de dahil olduğu ‘ihtilaflı’ bölgelerin Erbil’deki bölgesel yönetime bağlanıp bağlanmaması konusunda 2007 yılı bitmeden referandum düzenlenmesi öngörülüyordu. Ancak Bağdat yönetimi referandumu sürekli ertelemiş, sonrasında da IŞİD’le savaş oylamayı imkânsız kılmıştı. 

İlgili Haberler