Milyar dolarlık Bitcoin kurtarıldı!

Milyar dolarlık Bitcoin kurtarıldı!
ABD Adalet Bakanlığı, Salı günü yaptığı açıklamada 3,6 milyar dolar değerindeki Bitcoin kripto para biriminin ele geçirildiğini söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı 3,6 milyar dolar bitcoin kurtardığını açıkladı

Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitfinex, 2016 yılında bir hack olayı yaşadı. Adalet Bakanlığı bunun üzerine harekete geçti ve olayda çalınan 3,6 milyar dolarlık Bitcoin‘e el koydu. O sırada olay, türünün en büyük ikinci soygunu niteliğindeydi. Bundan önce bir bilgisayar korsanı 119.756 birim Bitcoin çalmıştı. Bu da yaklaşık 63.7 milyon dolar değerindeydi.

ABD Adalet Bakanlığı, Salı günü 94.000′den fazla Bitcoin‘e el konulduğunu açıkladı. Ek olarak serveti aklamaya çalışan iki kişinin tutuklandığını kamuoyuna duyurdu.

AKLAMA SÜRECİNDE 25.000’DEN FAZLA BİTCOİN HESABA GEÇTİ 

Ajansa göre, olayı Ilya Lichtenstein ve Heather Morgan adında bir karı koca gerçekleştirdi. Bu noktada Bitfinex’in sistemlerini ihlal ettikten ve 2.000′den fazla yasal işlem başlattıktan sonra çift kripto para birimini aldı. Ardından Lichtenstein kripto parayı bir dijital cüzdana aktardı.

İkilinin bir süre sonra, paranın bir kısmının sonunda finansal hesaplarına düştüğü öğrenildi. Bunun üzerine karmaşık bir aklama süreci kullanılarak 25.000‘den fazla Bitcoin‘in hesaba geçtiği iddia edildi. Mahkeme emrinin ardından federal ajanlar, kripto para biriminin yer aldığı dijital cüzdanın özel anahtarını içeren çevrimiçi dosyalara erişti.

Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco konuyla alakalı birtakım açıklamalarda bulundu. Bu noktada şunları söyledi:

“Kripto para birimi suçlular için güvenli bir sığınak değil. Kolluk kuvvetlerinin titiz çalışması sayesinde, departman bir kez daha parayı nasıl alırsa alsın paranın nasıl takip edilebileceğini ve izlenebileceğini gösterdi.”

151 YILLIK TARİHTEKİ EN BÜYÜK ELE GEÇİRME

Dava, ABD Adalet Bakanlığı’nın 151 yıllık tarihindeki en büyük mali ele geçirmeye işaret etti. Bundan önce, en büyük kripto para birimi ele geçirme olayı Silk Road dark web pazarını içeriyordu. 2020‘de ajans, o zamanlar yaklaşık 1 milyar dolara denk gelen 69.000 Bitcoin’i kurtardı. Lichtenstein ve Morgan, ABD Adalet Bakanlığı tarafından suçlu bulunursa 25 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

İlgili Haberler