Bazı gazeteciler neden foncuların ateşli savunucusu oldu

Bazı gazeteciler neden foncuların ateşli savunucusu oldu
Türkiye’de bazı basın yayın kuruluşların ABD merkezli vakıf Chrest Foundation’dan toplamda yüz binlerce dolarlık hibe desteği aldığı açıklamasına tepkiler sürüyor. Özellikle fon aldıklarının gizli olmadığını açıklayan Medyascope’un sahibi Ruşen Çakır’ı bazı meslektaşları sert bir şekilde eleştirirken, bazıları ise yaptıkları paylaşımlarla destek verdiler.

Ne farkınız kaldı yandaş yiyici gazetecilerden. Benim çeşmeme dokunma kampanyası açtılar. 10 bin dirhemi duyunca huyu suyu değiş

ABD merkezli vakıf Chrest Foundation’nın, Türkiye’de bazı basın yayın kuruluşlarına toplamda yüz binlerce dolarlık hibe desteği aldığını açıklaması gündeme bomba gibi düştü.

Özellikle fon aldıklarının gizli olmadığını açıklayan Medyascope’un sahibi Ruşen Çakır, sosyal medyada eleştirilerin hedefi haline geldi.

“ONLAR MI GAZETECİLERİ GAZETECİLER Mİ ONLARI?

Medya kuruluşlarının fonlanmasını yanlış bulanlardan gazeteci Fatih Portakal, “Düşününce, yabancı bir vakıf veya vakıfların gazetecileri fonladığı iddiası mesleğe uygun bir eylem değil. Varlığını sürdürdürebilmek için reklam alırsın ama fonlanmak etik değil. Acaba kim kimi buluyor? Onlar mı gazetecileri, gazeteciler mi onları?” ifadesini kullandı.

“DÜDÜĞÜ KİMİN ÇALDIĞINI BİLMEK OKUR OLARAK HAKKIMIZ”

Gazeteci Fatih Altaylı ise, “Ben hâlâ ve ısrarla ‘bağımsız haber platformlarının’ gelir ve sponsorluk kaynaklarını açıklaması gerektiğini söyleyeceğim, bunu talep edeceğim. Sonuçta düdüğü kimin çaldığını bilmek okur olarak hakkımız” diyerek medya kuruluşlarına gelirlerini açıklama çağrısı yaptı.

Ruşen Çakır’ı Fatih Portakal, Mustafa Özer, Fatih Altaylı gibi bazı meslektaşları sert bir şekilde eleştiri yağmuruna tutarken, aralarında İsmail Saymaz, Kadri Gürsel, Zeynel Lüle, Kenan Şener, bazıları ise yaptıkları sosyal medya paylaşımları ile destek verdiler.

İşte o paylaşımlardan bazıları:

NELER OLMUŞTU:

ABD merkezli vakıf Chrest Foundation hibe desteklerini açıklamıştı. Türkiye’den kritik kuruluşların yer aldığı listenin başında ise gazeteci Ruşen Çakır’ın kurduğu Medyascope adlı haber sitesi yer alırken Serbesiyet ve 140Journos da listede yer aldı.

Vakfın kendi internet sitesinden açıkladığı listede Türkiye’den birçok kuruluş var. On binlerce dolarlık destek alan kurumlar arasında Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, IKSV, Serbestiyet, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Mekanda Adalet Derneği, Mor Çatı Kadın Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) bulunuyor.

Bu kuruluşlardan alınan “destek” miktarları şöyle:

Medyascope: $476,720

Serbestiyet: $ 49,995

140Journos: $60,000

P24: $124,015

Destek alan kuruluşlar arasında en dikkat çekeni ise halen yayın hayatını aktif bir şekilde sürdüren gazeteci Ruşen Çakır’ın kurucusu olduğu Medyascope oldu. Yayın hayatına 2015 yılında başlayan kurum, derneğin açıkladığı kayıtlara göre Chrest Foundation’dan bir yıl sonra destek almaya başlıyor.

Medyascope’un 2016’dan 2020 yılına kadar aldığı toplam destek 476 bin 720 dolar olurken, bu rakamın güncel kur ile 4 milyon lirayı aştığı anlaşıldı.

Dernek tarafından tanımlanan “Desteğin” amacı ise partizan olmayan ana akım medya çalışmaları olarak belirtildi.

İlgili Haberler