Behiç Çelik: “Türkiye'nin denge politikası iflas etti”

Behiç Çelik: “Türkiye'nin denge politikası iflas etti”
AKP iktidarının Suriye'de izlediği politikayı eleştiren İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, "Türkiye, dışta denge politikasını yürütemiyor. İktidar iç politika ile dış politikayı birbirine karıştırmış durumda. Bu nedenle dış politikada savrulup duruyoruz. Kaybeden Türkiye oluyor" dedi.

FATİH ERBOZ/ YENİÇAĞ

AKP’nin Suriye politikasını eleştiren Behiç Çelik, Türkiye'nin Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı operasyonlarının son derece başarılı olduğunu ancak bunun devamının politik tutarlılık olarak getirilemediğini de ifade etti.

“DENİZE ULAŞIM ENGELLENDİ"

Çelik, ABD'nin terör örgütü PYD'yi desteklemesiyle birlikte "Kürt Koridoru" açma projesinin önüne geçildiğini, Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyonlarıyla denize ulaşımın engellendiğini, ardından başarılı bir şekilde Barış Pınarı

operasyonunun yapıldığını hatırlattı.

“RUSYA’NIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ”

Bunlar yapılırken hem diplomatik hem de sahada Rusya'nın desteğinin alındığını kaydeden Çelik, "Rusya, Türkiye'nin yanında yer alınca İran, Suriye rejimi de doğal olarak Türkiye'nin yanında yer almış oldu. Bu noktada ABD, İsrail ve bölgedeki Kürt yapısı karşımızda bir denge unsuru olarak oluştu. Son dönemde ise NATO ile yakınlaşma burada oluşan bloğu Türkiye'nin karşısına itti. Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti ve Rusya'nın Kırım politikalarına da ters düşülmesi Rusya'nın genel anlamda tepkisini çekti. Bu ziyaret Gürcistan ve Ukrayna'nın da NATO üyesi olmasını Türkiye'nin desteklediği anlamına geldi. Bu da Rusya'nın tepkisini çekti. Bunu fırsat bilen ABD ile yakınlaşma başladı. ABD ve NATO ile bölgede uyum içeresine giren Türkiye doğal olarak Rusya'nın tepkisini çekiyor” ifadelerini kullandı.

“TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE AYKIRI”

Behiç Çelik, Türkiye'nin üyesi olduğu NATO ile Suriye'de de tam olarak anlaşamadığını, başta ABD olmak üzere, NATO üyesi Avrupa Birliği ülkelerinin Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt yapısının oluşmasını desteklediğini belirtti. Bu bloğun bundan rahatsızlık duymadığını ifade eden Çelik, bunun Suriye'nin toprak bütünlüğüne aykırı olduğunu vurguladı.

“ÖNCELİK MİLLİ GÜVENLİK”

Türkiye'nin hemen güneyinde oluşacak Kürt yapılanması konusunda ABD ve NATO planının değişmiş olmadığını söyleyen Çelik, "Bunun doğal sonucu olarak Türkiye, Rusya'nın yanında yer alsa da bu süreçte kaybeden taraf oluyor, ABD, NATO ülkeleri yanında yer alsa da... Suriye'deki politikanın çıkmazı da buradan kaynaklanıyor. Dolayasıyla siyasi iktidarın kafa karışıklığını bir an önce giderip öncelikli olarak milli güvenliği doğrultusunda bir politika belirlemesi artık kaçınılmaz. Güney sınırımızdaki bölücü yapının engellenmesi Türkiye'nin geleceği ve milli güvenliği açısından son derece önemli” dedi.