Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Biden Türk ekonomisini sallayacak!

ABD Başkanı Biden''ın sözde Ermeni soykırım iddialarını kabul etmesinin sadece siyasi sonuçları olmayacak. Bu saçma kararın esas etkisi ekonomiye olacak. Ancak okuyucularımızın unutmaması gereken ilk konu şu: Neden şimdi kabul edildi?
Tabiatın bir numaralı kanunu: Zayıflık doğada asla hoş görülmez!
AKP dışa bağlı ekonomi modeli ile rezervleri eritti. Rezervler -60 milyar dolar. Yani sıfır olması için 60 milyar dolar gerekli. Rezervinizin boş olması demek dışarıdan gelecek saldırılarla mücadele edecek enerjinizin olmadığını gösterir. O zaman Türkiye''den tavizler koparmak için en ideal an şimdi olmaz mı?
AKP ekonomide hatalar yapıp destek kaybettikçe toplumu öfke dili ile ayrıştırdı. Dışarıdan bakıldığında bütünleşik bir Türkiye yok. Alın size bir gerekçe daha...
AKP, İhvan ve Filistin aşkı ile Mısır, Körfez ve en önemlisi İsrail gibi Washington''da Türk tezlerini destekleyen Musevi Lobisi''nin desteğini kaybetti.
Filistin''in 1916 yılında İngilizlerle Osmanlı ordusunu arkadan vurmuş olmasını anlatmayacağım, merak eden tarihe bakıp ''Şerif Hüseyin''in Türk Ordusu''nun kanını çölde nasıl döktüğünü görebilir; ben günümüze geleceğim, daha birkaç yıl önce Yunanistan''ın başı çektiği, ''Türkiye''yi Akdeniz''den kovmak'' için kurulan ''Doğu Akdeniz Gaz Forumu''na Filistin''in nasıl katıldığını biliyoruz.
Dış politikadaki yönsüzlük, yalnızlık getirdi, yalnızlık ise tezlerinizi savunmada size yardımcı olacak dostlarınızı uzaklaştırdı.
AKP, ''Benim yönüm Çin ve Rusya''dır'' derse bu bir tercihtir. Saygı duyarız, devlet tercihidir deriz destekleriz. Ancak ülke ona göre dostlar ve düşmanlar kazanır. Benim yönüm ABD ve Avrupa''dır derse, elbette devleti desteklemek esastır onu da destekleriz. Ama bir yerde Rusya''dan S-400 alıp, öbür yerde ABD ile iş yapmak olmaz. Ülkeyi şirket gibi yönetemezsiniz. Kim daha ucuza mal veriyorsa yarı mamulü şirket oradan alır ama ülke yönetirken işler böyle gitmez. Bugün Rusya, yarın Amerika, öbür gün Çin diyemezsiniz. Bloklar vardır, küresel nizam vardır, her hareketin faydası bir de maliyeti vardır. Kafanıza göre takılmazsınız. Rotasız ve pusulasız gemi olmayacağı gibi, devlet de olmaz.
Zayıf dış politikanın sonuçları olacak
Amerika''nın bu kararı ile başımız ağrıyacak çünkü:
1-Ermeniler Amerikan mahkemeleri ve sigorta şirketlerine dava açacaklar. İstanbul ve Anadolu''daki mallarının tazminini isteyecekler. Yağmur gibi dosya biriktikçe Amerikan hükümeti Türk hükümetine zararların tazmin edilmesi gerektiğini bildirecek. Türk hükümeti bunu kabul etmeyince iş küresel boyut kazanacak ve Amerika yaptırım dahil her kartı oynayacak. Bu işi engellemek için Türkiye''nin kasasının dolu, ordusunun güçlü, içteki birliğinin tam olması gerekli. Bu olursa ABD güçlü Türkiye ile çatışmaktan imtina edecektir. Zira ABD kaybedeceğinin kazancından daha fazla olduğunu hesaplayacaktır. Ama diyoruz, Türkiye zayıf, yaralı bir ceylan gibi. Aslanların iştahı ise kabarmış durumda. Ermenilerin Karabağ''da şansını denemesi, Yunanistan''ın Ege ve Akdeniz''deki küstah istekleri hep bu zafiyetin belli olması nedeniyledir.
2-Dış yatırım, içte ve dışta ihtilaflar ve belirsizlik içinde yüzen bir ülkeye gelmez. Türkiye bu hali ile anılan karardan sonra daha çok yatırımcı güvenini kaybedecek. Dışarıdan borç bulurken faiz artacak, Türkiye''ye dışarıdan iş yeri açmak için gelen sayısı daha da azalacak. Ülkemiz üretmek ve teknoloji yaratmak için gerekli enerjisini saçma sapan konularda harcayacak. Bunu tersine çevirmek için yapılması gerekenleri ise yukarıda saydık.
Türkiye''nin ekonomide, politikada gittiği yol yol değildir. Tek tesellimiz ise her musibete kılıf bulan, kendisinden başka herkesi suçlayan bu yönetimin 2023 yılında seçimlere girecek olmasıdır.
Aziz Türk milleti sandıkta vereceği demokratik kararları ile bu kötü gidişata bir dur diyecektir.

 

Yazarın Diğer Yazıları