Bilgisayarınız yavaşladıysa dikkat: İşte bilgisayarda çok yer kaplayan uygulamalar

Bilgisayarınız yavaşladıysa dikkat: İşte bilgisayarda çok yer kaplayan uygulamalar
Bilgisayarda en çok yer kaplayan uygulamalar belli oldu. İnternet tarayıcılarından, yazılım programlarına, Windows temizleyicilerinden farklı arayüzlere kadar birçok programının çok yer kapladığı ortaya çıktı.

Çoğu kişi aslında oyunlar, internet tarayıcıları ve iş ile ilgili yazılımlardan daha fazlasına kullanmamaktadır. Ancak önceden yüklediğiniz pek çok yazılım hem arka planda çalışıyor hem de depolamanızı kullanmaktadır.

- ADOBE FLASH AND SHOCKWAVE

Vvideolar, oyunlar ve internet için evrensel standart olarak kullanılan Shockwave ve Adobe Flash, yakın zamanda kullanımdan kaldırılmıştı. Sadece eski Flash oyunlar oynanmak istenirse kullanılacak bu yazılımlara artık ihtiyaç duyulmayacak.

Animasyon standartlarındaki mevcut gelişmeler, çoğu oyun ve videonun daha yeni teknolojilere sahip grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) formatlarına geçmesine yol açmıştı. Animasyondaki bu geçiş ise Adobe Flash ürünlerinin sonunu getirmiş oldu.

- QUİCKTİME

Apple’ın popüler video oynatıcısı QuickTime, MacOS’ta hala güncel bir program olmasına rağmen, 2016’dan beri Windows için güncellenmiyor. Apple’ın açıklamasına göre Windows için QuickTime uygulama desteğinin sonuna gelindi.

Ayrıca Windows cihazlarda yüksek kaliteli medya oynatma konusunda VLC, Filmler ve TV gibi birçok seçenek bulunuyor. Eğer hala QuickTime kullanıyorsanız, QuickTime 7’nin son sürüm olduğunu hatırlatalım.

- JAVA

Yılların efsane yazılımı Java, bugünlerde gereksiz bir güvenlik riski olarak görülmektedir. Geliştiriciler hala Java Development Kit’i (JDK) kullanıyor ancak normal kullanıcıların kaldırması gereken Java Runtime Environment’tan (JRE) farklıdır.

Ayrıca uygulama bir zamanlar oldukça popülerdi. Şİmdi ise günümüzde çok az web sitesi Java desteğine sahiptir. W3Techs’in verilerine günümüz web sitelerinin sadece yüzde 0,02’si Java altyapısı ile gelmiştir.

WİNDOWS TEMİZLEME UYGULAMALARI (CCLEANER, CLEANMYPC…)

CCleaner, CleanMyPC ve System Mechanic gibi bilgisayar temizleme yazılımlarının her biri kendine göre farklı özelliklere sahiptir. Bu uygulamalar aracılığıyla Windows kayıt defteri temizlenebilir veya istenmeyen programları kaldırılabilir.

ANTİVİRÜS YAZILIMLARI (NORTON, ESET, AVAST…)

Microsoft Defender temel bir antivirüs yazılımı olarak yeterlidir. Ancak bazen daha fazla özelliğe sahip antivirüs programlarına ihtiyaç duymaktadır. McAfee, ESET, Avast gibi çözümler sistemi korur. Fakat kullandığı bellek ve işlemci boyutu büyüktür.

Bilgisayarınıza, internet ağınıza veya sadece USB diskinize genel bir virüs taraması yaptıktan sonra bu uygulamaları kaldırmak performans artışına yol açmaktadır. Düzenli virüs taraması için Microsoft Defender’ı kullanmak farkı bir tercih olabilir.

İNTERNET TARAYICILARI İÇİN ARAÇ ÇUBUKLARI VE UZANTILAR

Kullanıcılara gerçekten yardımcı olan faydalı tarayıcı uzantıları bulunmakta. Fakat reklamlar üzerinden kurulabilen spam uzantıları da göz ardı etmemek gerekiyor. Bunlar hassas verilerinize saldırabilir ve ayrıca arka planda çalışarak belleğe yük olabilir.

Popüler tarayıcıların çoğu spam araç çubukları ve uzantılara karşı harekete geçti, ancak bazı tehlikeli araç çubukları hala internet tarayıcılarından saklanabiliyor. Yapmanız gereken ise bu araç çubuklarını kaldırmak ve tarayıcıda yüklü uzantıları düzenlemektir.

BİLGİSAYAR ÜRETİCİSİNİN VE MİCROSOFT’UN ÖN YÜKLÜ YAZILIMLARI

Dizüstü bilgisayarların çoğu şirketlerin kendi yazılımlarıyla birlikte gelir. HP, Dell, Lenovo ve Toshiba’nın dizüstü bilgisayarlarında hiçbir zaman kullanmayacağınız bazı uygulamalar bulunabilir. Gereksiz fotoğraf uygulamaları, oyun ve Windows yardımcı araçlarını kaldırmayı tercih edebilirsiniz.

Ancak yine de ön yüklü olarak gelen her yazılımı kaldırmanızı tavsiye etmiyoruz. Örneğin sürücüleri kontrol etmek ve sisteminizi sorunsuz bir şekilde çalıştırmak için gerekli olan BIOS güncelleme araçlarını silmemeniz gerekir.

İlgili Haberler