Bilgisayarlarda gizemli bir virüs tespit edildi. Saat başı emir alıp harekete geçiyor

Bilgisayarlarda gizemli bir virüs tespit edildi. Saat başı emir alıp harekete geçiyor
ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın Haziran 2020'de WWDC 2020 etkinliğinde duyurduğu yeni işlemcisi M1 için büyük bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, 30 bin civarındaki Mac bilgisayarlarda, Silver Sparrow (Gümüş Serçe) adlı bir zararlı yazılım olduğu saptandı. Söz konusu yazılımın 150'den fazla ülkedeki bilgisayarlarda tespit edildiği belirtildi.

Medyaradar''da yer alan habere göre, ünlü teknoloji devi Apple, Haziran ayında düzenlediği etkinlikte Apple M1 işlemciyi duyurmuştu. Piyasaya sürülen Mac bilgisayarlarda bulunan işlemcinin içinde kötü amaçlı bir yazılım keşfedildi.

150''DEN FAZLA ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

Güvenlik şirketi Red Canary''den uzmanların araştırmaları sonucu fark edilen Silver Sparrow (Gümüş Serçe) adlı yazılımın şuan için herhangi bir tehlike barındırıp barındırmadığı ise bilinmiyor. Apple''ın ürettiği 30 bin civarında Mac bilgisayara bulaşan söz konusu virüs, 150''den fazla ülkedeki bilgisayarlarda tespit edildi.

APPLE''DAN AÇIKLAMA GELDİ

Apple bu konuda bir açıklamaya yayınlayarak, yeni M1 çipine sahip bilgisayarları etkileyen yazılımın olası zararlı etkilerini sınırlamak için önlem aldıklarını duyurdu. Önlemler, bu yazılımın yeni bilgisayarlara bulaşmasının önüne geçse de halihazırda bulaştığı bilgisayarların nasıl etkilenebileceği bilinmiyor.

KENDİNİ GİZLİYOR VE İMHA ETME ÖZELLİĞİ BULUNUYOR

Yazılımın, bulaştığı bilgisayarlar üzerinden saat başı bir komuta merkeziyle iletişime geçtiği ve bu komuta merkezinden emir beklediği anlaşılıyor. Silver Sparrow''un kendisini tamamen gizleme ve gerektiğinde imha etme özelliği de bulunuyor.

"İSTENEN ZAMANDA HAREKETE GEÇEBİLECEK"

Araştırmacılar "Silver Sparrow henüz zarar verecek bir işlem gerçekleştirmese de küresel yayılımı, bulaşım hızı ve operasyonel olgunluğu, istenen zamanda harekete geçebilecek önemli bir tehdit olduğunu gösteriyor" diyor.

"VİRÜSLERİN ETKİLEYEMEYECEĞİ CİHAZ YOKTUR"

Red Goat Siber Güvenlik''ten Lisa Forte, Mac bilgisayarların Windows bilgisayarlara kıyasla bu tür yazılımlardan daha az etkilendiğini düşünen tüketiciler için bir alarm görevi görmesi gerektiğini söyledi ve "Virüslerin etkileyemeyeceği cihaz yoktur." ifadelerini kullandı.