Bilim insanları ikiye bölündü. Dünya Sağlık Örgütü ile Çin arasında flaş iddia

Bilim insanları ikiye bölündü. Dünya Sağlık Örgütü ile Çin arasında flaş iddia
Yeni tip korona virüsün yayıldığı ülke Çin'in, Dünya Sağlık Örgütü heyetine "ilk vakalara ait ham bilgileri vermediği" öne sürüldü. Bu iddialara heyet üyelerinden İngiliz Zoolog Peter Daszak ve Danimarkalı Epidemolog Thea Fischer, kişisel Twitter hesaplarından yanıt verdi.

AA''da yer alan habere göre, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19''un çıkış noktası olan Çin, salgının kökenini araştıran DSÖ heyetine ilk verileri vermeği ileri sürüldü.

"DSÖ GÖREVİNDE BENİM DENEYİMİM BÖYLE OLMADI"

Konuyla ilgili konuşan Heyet üyelerinden İngiliz Zoolog Peter Daszak, NY Times gazetesinin "Çin, DSÖ ziyaretinde önemli bilgileri vermeyi reddetti" başlıklı haberine yanıt olarak paylaştığı mesajında, "DSÖ görevinde benim deneyimim böyle olmadı. Hayvan ve çevre çalışma grubunun lideri olarak Çinli meslektaşlarımdan güven ve açıklık gördüm. Araştırmamız boyunca kritik yeni bilgilere ulaşabildik. Virüsün olası yayılma yollarıyla ilgili anlayışımızı geliştirme imkanı bulduk." diye konuştu.

"ÇİNLİ EPİDEMİYOLOJİ EKİBİYLE İYİ İLİŞKİ KURDUK"

Konuya ilişkin Twitter''da yaptığı paylaşımda, gazetecilerin sözlerinin anlamını çarpıtarak kullandığını savunan Fischer ise Daszak''ın mesajına yanıt olarak, "Benim de epidemiyoloji tarafındaki deneyimim böyle olmadı. Çinli epidemiyoloji ekibiyle iyi ilişki kurduk. Bu önemli çalışmaya gölge düşürmek için söylediklerimiz bilinçli olarak çarpıtıldı." açıklamasında bulundu.

Fischer, "Güven inşa etmek için olgulara bağlı kalmak gerekir. ''Ham verilere erişilemedi'' tezi üzerinden araştırmaya gölge düşürülmemeli." ifadelerini kullandı.

DSÖ heyetinin Avustralyalı üyesi mikrobiyolog Dominic Dwyer ve Danimarkalı Fischer, Çinli yetkililerin salgının başındaki ilk vakalarla ilgili kendi hazırladıkları özetleri ve veri analizlerini kendilerine verdiğini ancak ham bilgileri paylaşmayı reddettiğini açıklamıştı.

Dwyer "Bize birkaç örnek gösterdiler ancak bu hepsini yapmakla aynı şey değil. Bu verilerin yorumlanması bizim bakış açımıza göre daha sınırlı hale geliyor." değerlendirmesinde bulunmuştu. Fischer ise ham verileri görmeden tutarlı bir bilimsel analiz yapılamayacağını dile getirmişti.