Bilim insanlarından yaşlanmayı geciktiren formül!

Bilim insanlarından yaşlanmayı geciktiren formül!
Bilim insanları, genellikle yaşlanma ile ilgili çalışmalarında kullanılan C. elegans adlı solucan türleri üzerinde yaptıkları yeni araştırmalarda, solucanların ömrünü normalden beş kat daha uzatmayı başardı. Bu, insan yaşı ile 400 yıla tekabül ediyor.

Bilim insanları, farklı hücresel yolları deneyerek, solucanların ömrünü yüzde 500 oranında uzatan oldukça önemli bir adım attılar.

Araştırmacılar, solucanlardaki hücre yapısını iki farklı yöntemle değiştirdiler: İnsülin sinyali (IIS) ve TOR. Geçmişte yapılan çalışmalar, IIS yolunu değiştirmenin solucanların ömrünü yüzde 100 arttırdığını, TOR yolunu değiştirmenin ise yüzde 30 artırdığını göstermişti. İki mutasyonun birlikte yüzde 130'luk bir yaş artışı ile sonuçlanması gerekiyor. Fakat ortaya çıkan tablo, temel matematik bilgilerimizin çok ötesinde. 

Çalışmanın baş yazarı Jarod Rollins, “Sinerjik uzantı gerçekten vahşi. Bulgularımız, doğada hiçbir şeyin boşuna olmadığını gösteriyor. Etkili yaşlanma karşıtı tedavileri geliştirmek için bireysel yollardan ziyade uzun ömürlü ağlara bakmalıyız” diyor.