Bilim Kurulu kararlarını, Bilim Kurulu üyeleri çürütüyor

Bilim Kurulu kararlarını, Bilim Kurulu üyeleri çürütüyor
Uzun zamandır bir rahatsızlık olduğu belli.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan tutun da, Bilim Kurulu’nun diğer üyelerine kadar tüm isimlerin sosyal medya paylaşımlarında çok uzun zamandır “satır arası mesajlar” okuyoruz.Hatta şu sıralar iş satır arasından da çıkıp “Aleni demeçler”  haline geldi.

Bakan Fahrettin Koca’nın bazı konularda sıkıntılı olduğu normalleşme süreci ile ilgili ilk adımların atıldığı günlerde ortaya çıktı.

Koca, Cumhurbaşkanlığı tarafından “Normalleşme sürecini başlatıyoruz” mesajı verildiği gün sosyal medya paylaşımlarında “Bu gidiş hiç iyi değil” diyerek rahatsızlığını dile getirmişti.

O tarihten itibaren çeşitli mesajlarla Bilim Kurulu Kararı olarak lanse edilen bazı durumların “içine sinmediğini” vurgulayan Koca’nın en önemli feryadını CHP Grubu, TBMM’de gündeme getirdi.

"LİGLERİN BAŞLAMASINDA SORUMLULUĞUMUZ YOKTUR"

Türkiye Futbol Federasyonu’nun “12 Haziran’da ligleri başlatıyoruz” açıklamasının ardından konu ile ilgili soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca özetle şöyle demişti:

“Bu konuda kimse bize danışmadı. Futbol Federasyonu böyle bir karar alırken Bilim Kurulu’na fikrini ve görüşünü sormadı. Bu yüzden bu karar uygulanırsa ortaya çıkacak tabloda en küçük bir sorumluluğumuz yoktur” dedi.

Buna rağmen devletin üst kademelerinden konuyla ilgili ne bir yorum ne de bir talimat gelmeyince CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Meclis kürsüsünden sordu:

“Bakan Fahrettin Koca’nın feryadını  neden kimse duymuyor?..”

RAHATSIZ OLAN SADECE FAHRETTİN KOCA DEĞİL

Rahatsızlığın dışa yansıması sadece Bakan Fahrettin Koca ile sınırlı kalmadı.

Kurulun pek çok üyesi “Bilim Kurulu kararıdır” diye kamuoyuna duyurulan pek çok açıklamanın ardından çeşitli yollarla “duydukları rahatsızlıkları” dile getirdiler…

Çok yakın bir tarihte, 8 Mayıs’ta Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın "Şunu biliyorum ki Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nda kitle bağışıklığının sağlanmasına yönelik bir düşünce kesinlikle yok… Dolayısıyla bazı adımların bizler tarafından atıldığı sanılmasın" tespitini aktarmıştı.

Türkiye genelinde oluşan bağışıklığın henüz %15-20 seviyesinde olduğunu, bunun virüsün en yaygın olduğu İstanbul'da %40 seviyesinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akın, “Toplum bağışıklığının oluşması için en azından %60-65’i görmemiz gerekir, bunu henüz görmedik” dedi. Bu nedenle AVM’lerin açılma kararını erken bulduklarını belirten Akın, “Bizim takvimimizde 28 Mayıs planı vardı” açıklamasında bulunmuştu.

Arada buna benzer pek çok hadise yaşanırken, en büyük kriz ilk sokağa çıkma yasağının gece yarısına birkaç saat kala açıklanması üzerine çıktı.

Yasağın duyulduğu ilk andan itibaren vatandaşların market, fırın, benzinlik ve ATM'lere akın etmesi, maskesiz ve eldivensiz sokağa çıkarak kuyruğa girenler nedeniyle sosyal mesafenin ortadan kalkması Bilim Kurulu'nda iktidara yönelik bir tepki oluşturmuştu…

BİLİM KURULU ÜYELERİ İSTİFA NOKTASINA GELDİ

Yaşanan tablonun, Bilim Kurulu'ndaki bazı üyeleri istifa noktasına getirdiği, ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın devreye girerek söz konusu isimleri ikna ettiği öne sürüldü. Edinilen bilgilere göre ise, Koca'nın da tedbirsiz şekilde sokağa çıkma yasağından rahatsız olduğu belirtilmişti

İstifa etmeyi düşünen Bilim Kurulu üyelerinin sokağa çıkma yasağının iki saat önceden duyurulması sonucunda halkın market, büfe, fırın ve benzin istasyonlarına yığılmasının bugüne kadar salgına karşı verilen başarılı mücadeleye darbe vurulduğu şeklinde gördüğü kaydedildi. İstifa noktasına gelen üyelerin, "İstifa ederseniz, Türkiye'yi koronaya karşı mücadelesinde yalnız bırakmakla anılırsınız" denilerek ikna edildiği iddia edilmişti. 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, sokağa çıkma yasağı kararı ardından yurttaşların market büfe ve bakkallara akın etmesi  ile ilgili değerlendirmesinde, "İyi gidiyorduk, ama bugünkü karar sonrası sokağa taşan insanların etkilerini maalesef bir kaç hafta sonra acı şekilde yaşayacağız. Gelen görüntüler çok vahim gerçekten çok üzgünüm” şeklinde konuşmuştu.

‘BENİ BÖYLE HAVALAR MAHVETTİ’

Süreç devam ederken dün gece yine Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Özlü’nün “edebi içerikli” mesajı, satır aralarından korkunç bir sinyal veriyordu.

“Normalleşme süreci”nin başlamasına saatler kala sosyal medyada Orhan Veli’nin “Beni böyle havalar mahvetti” şiirini paylaşan özlü, hemen altına da “şiir dilinde” kaleme aldığı “Başımıza gelebilecekler listesi”ni iliştiriverdi.

Özlü’nün paylaşımı şöyleydi:

Önce Orhan Veli;

"Beni bu güzel havalar mahvetti
 Böyle havada istifa ettim
 Evkaftaki memuriyetimden
 Tütüne böyle havada alıştım
 Böyle havada aşık oldum
 Eve ekmekle tuz götürmeyi
 Böyle havalarda unuttum
 Şiir yazma hastalığım
 Hep böyle havalarda nüksetti
 Beni bu güzel havalar mahvetti"

Sonra da hocanın kendi görüşleri;

İyiden kötüye KOVİD-19 senaryoları:

Yaz gelince bitecek
Mevsimsel hastalığa dönüşecek.
Aşı bulununcaya kadar dalgalar halinde devam edecek.
Aşı bulunmayacak, sürü bağışıklığı oluşuncaya kadar yayılacak.
Mutasyonlarla bağışıklıktan kurtulup, devam edecek…

 

“BEN OLSAM AVM’YE GİTMEM”

Bilim Kurulu Üyelerinin “Ben bu gidişten rahatsızım” mesajlarının sonuncusu da bu sabah Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programında verildi.

Programa katılan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Küçükkaya’nın “Bugün AVM’lerin açılması yönünde karar veren Bilim Kurulu’nun bir üyesi olarak vatandaşa bir şey söylemek ister misiniz?” sorusuna öyle bir yanıt verdi ki, o cümle bu haberin son ve en vurgulu ifadesi olarak haberdeki yerini aldı:

“BEN OLSAM AVM’YE GİTMEM!..”

Bütün bunlara bakınca, bizlere lanse edilenlerin “Gerçekten Bilim Kurulu kararı olup olmadığı” konusunda insan şüpheye düşmeli mi, düşmemeli mi?..

Varın, kararı siz verin.